august 10, 2019

Anti Linux
















Pealkiri meenutab ehk mõnele vanale inimesele kunagist marksismi stammteost.
Millist, jääb noorele ise välja uurida, kui ta soovib, aga tõenäoliselt puudub selleks vajadus.
Mul puudub kahjuks aga nii motivatsioon kui haare niivõrd suure teema arendamiseks piisavalt, nii et võtke seda väikse eneseirooniana. Raamatut siit ei saa!
Olin nimelt mõni aeg tagasi üsna suur Linuxi - Unixi fänn. Just nimelt fänn, sest tegelikult ma väga palju ei viitsinud ka sellele pühenduda.
Ja täna ma enam ei ole see Linuxi - Unixi fänn, võib kogu selle jutu sisu lühidalt kokku võtta.
Kui herr Sekeldaja arvutiteemalisi kirjutisi uurida, näete seda evolutsiooni selgelt.
Kusagil lõpetasin ma C ja Linuxi fännamise üsna vildaka onni pildiga, sest mulle (enam) ei meeldinud mitte Unixi - Linuxi maailma lause
#Halvem on parem#
Ka praegu on see lause, aga mitte Linuxi % tarkvaraturul, või isegi mitte Linuxis askeldavate isikut kohatine mühaklikkus (kes seda IT vallas ei ole?) üks peamisi anti - Linux kirjutuse tõukejõude.
Praegu olen lihtsalt edasi tegelenud Windows-iga piisavalt kaua, et veenduda, et need askeldused Linuxi vallas ei olnud õige viis aja panustamiseks ja seetõttu otsustasin mõned momendid üle korrata,
I SEKTANTLUS
Niisiis, alustate (või taasalustate, mis on veidi halvem) oma IT tegevusi ja ei ole seetõttu kõikide selle maailma asjadega väga kursis.
On väga tõenäoline, et sattute kohe või üsna pea Linux sektantide küüsi.
Google viib teid üsna kiiresti väga veenvatele reklaamiposteriteni, kus teile kohe selgeks tehate, et ainult nürimeelsed tavakasutajad jätkavad Windows-s. Teie ei taha tavakasutaja olla, nii et mõni Linuxi distro ette ja hurraa!
Iseenesest olla vähemussekt ei ole midagi ei paha ega head. Hea konjaki nautlejad on näiteks minu arvates väga OK sekt ja mõne arvates ei ole. Aga sektide eesotsas on GURUD ja kui gurukultus ületab teatud läve, siis see ei ole enam hea. Üheks Linux Guruks on Torvalds ja hm, see pole tema puhul muutetav ja pole vajagi, aga Torvaldsi jooned lehvivad kogu Linuxi kogukonna kohal ja see enam ei ole hea. Guru ütleb: C++ on KOHUTAV keel ja nii ongi.
Windows -i aretatakse edukalt C++ baasil. Linuxit mitte ...
Kuigi sektandid ise näitavad ennast maailmale maailma kõige paremate inimestena, see sageli ei ole nii. Sektantlus kohati on üsna agressiivne ja näiteks Linuxi sektantlus võimutseb suuresti ülikoolides, kuigi reaalses elus on vastupidi. Seetõttu tuleb koolist uus adminn ja ei tea midagi Windows-ist.
Naljakas. Aga ta sai nii läbi!
II Vananenud. Unix oli juba 90-ndatel kohutavalt vananenud. C oli juba 90-ndatel vananenud keel, seetõttu see C++ tekkiski. Ja nüüd - endiselt pannaks Linuxi tuuma C -s !
Objektorienteeritust Linuxi käsurida ei tunnista. Seetõttu nüüd, mõni aeg hiljem, saan aru, mis PowerShell tekkis ja ka sellest, et see on palju mugavam kui Linuxi laadne käsuridadega manipuleerimine, sest vahetulem UNIX kestas on lihtsalt enamasti mingi tekst, kust tuleb jälle midagi välja õngitseda, et edasi tegutseda ... Powershellis on see objekt ja seetõttu väga mugav edasiaskeldusteks ...
Aga UNIX mõtles välja konveieri, selles mõttes on see jälle see, et revolutsioon õgib oma poegi....
III Algusest peale vildaka filosoofiaga. 
"Halvem on parem" on selle musternäide. Avatuse ja antikommertsiaalsuse kõrval selline nürimeelne 90-ndate pragmatism, sealhulgas arendajate poole kaldu.
Või see laada fenomeni kujund tarkvaraturul. Laadakauplemise aeg on läbi. Tuleb teha parimat tarkvara, teisi võimalusi ei ole. Kedagi ei huvita enam juppidest reaktiivlennuki kokkumonteerimine. Võetakse teine reaktiivlennuk, mida ei pea kokku monteerima ja kogu lugu.
Võetakse see lennuk, mis lendab ja mida on lihtsam juhtida.
IV ELITISM - sektantlusega seotud, aga eraldi välja tooduna, sest RTFM stiilis foorumil esinemine ei ole sektantlus, vaid lihtsalt elitism. See tähendab, et vaene õpipoiss on määratud aastaid lugema gurude asju ja neelama alla sisuliselt solvanguid. Sageli jõuab see mõnes ettevõttes totrusteni, kus kasutajajuhendi asemel on massiliselt ridu stiilis google: www.google.com
V Feodaalne killustatus. Ei ole ühte ühtset Linux-it. On laadataoline pudukaupmeeste turg, kus on mitusada Linuxi väga erinevat versiooni. Windows on põhilises üks Windows. See on tohutu eelis ajal, kui kellelgi ei ole aega enam vaadata auto kapoti alla ja ei saagi - seal on juba ees sellised asjad, millest tavamutrivõtmega üle ei käi.
Aga auto rool ja käigukang on ikka ühtemoodi igal pool. Linuxis nii ei ole.
VI Käsurea kultus.
Ehk olin ja olen minagi natuke veel käsurea fänn, aga see asi on ikka kohati absurd. Linux jäi oma käsurea kultuse tõttu Windows-ist maha ja on seda graafiliste liideste mahajäämuse tõttu tänase päevani. Kardan, et see on ka Linux-i kirstunael.
Tegelikult pole tähtis, küllap ka W varsti (KOOS LINUX-GA) kirstu lüüakse - tuleviku op. süsteem on tõenäoliselt midagi AI-l põhinevat. ...
Kõigest hoolimata on Linux väga tähtis verstapost IT ajaloos - sellest ei pääse nüüd küll mitte keegi üle ega ümber!