detsember 23, 2019

Kubitite maailma terendus














Senini suurim arv on 1 099 551 473989,  mida
 kvantarvuti on teguriteks lahutanud. ( 1,048,589  *1,048,601)
Seda on juba küllalt palju, et hakata tõsisemalt järele mõtlema:
nendel kvantarvutite tegijatel võibki tõsi taga olla. Üsna peab võib meie avaliku võtme krüptograafiaga olla aamen, kuigi silmapiiril terendabki seda asendav kvantkrüptograafia (ja mis üldse jääkski muidu üle).
Üks kvantarvutitüüpidest omab varsti ligikaudu 100 kubitit (biti analoog kvantarvutite maailmas),
ja natukene lihtsamatele tulemitele orienteeritud kvantarvuti 2000 kubitit. Sellega saab lahendada küll spetsiifilisemaid probleeme, aga tegelikult saab seda teha juba päris reaalselt (nagu ma sain aru, liikluse optimiseerimisel, robotite töö koordineerimisel ...).
Samas on see kõik väga toores, nõuab väga spetsiifilisi kvantsüsteeme, kohati väga madalaid temperatuure  (millikelvinid) ja nii edasi. 
Samas käib selles vallas armutu võidujooks ja me kõik teame, kui armutu oli enne sõda tuumavõidujooks pärast neutronite avastamist. 15 aastaga tehti pomm valmis.
Suurriik Hiina poolt publitseeritud patentide arv kvantarvutuste vallas ületab teiste suurriikide patentide arvu oluliselt, nagu ka mõned Hiina teadlaste saavutused, mis võivad üsna pea viia revolutsiooniliste läbimurreteni kvantarvutite olukorras.
Google väitis, et sai valmis kvantarvuti, mis lahendas spetsiifilise probleemi (s.t. mille kirjelduste lihtsurelikele siin välja panna ei saa) superarvutist miljoneid kordi kiiremini. Ja superarvutid liginevad kiiresti eksakompuutri tasemele, s.t. 10**18 operatsiooni sekundis. Vist 2.5 korda on veel puudus.
Moore'i seadus "lõpuajad" tõotavad pigem tulla veel hullumeelsemad IT vallas, kui keegi julges eeldada. AI kiipidest ma kusagil selle aasta sees veidikene nagu sekeldasin, nüüd siis see kubitite teema, mis asju jälle täiesti uues valguses lahti muugib ...
Kõige selle juures inimkonna moraalne tase on täpselt sama ja hullemgi veel, kui 2000 aastat tagasi.
Ma ei tunne harrast vaimustust seetõttu kõige selle suhtes, lähtudes sellest, millega saadi hakkama just enne II Maailmasõda. Aga nii nagu ei saa muuta Maa orbiiti, on väga raske muuta inimloomust,
kes ei jäta kasutamata vähimatki võimalust konkurendile ära teha.
Seda kõike reklaamitakse meile hardalt teaduse rüüs, mis pidavat sellele kõigele andma moraalse puhtuse ja pühaduse. EI USU seda teaduse pühaduse juttu!



3 Comments:

Blogger Kaur said...

Nii on. :(

Üldse.
Me näeme tagantjärele, kuidas tehnoloogia ja teadus on elu paremaks teinud. Enam-vähem kõigil on katus ja soojad riided ja ninaesine. Külmkapp ja aabits ja vesiklosett ja vaktsineerimine on väga abiks olnud. Kui rahvaarv ei oleks 100 aastat kasvanud, elaks me kõik nagu kuninga kassis.

Aga mida saab teadus teha, et meie elu veel palju paremaks läheks?
Kas meditsiinis, toidutehnoloogias, kodutehnikas on midagi, mis laiade masside elu parandaks?
Mis see oleks?
Kas kvantarvuti aitab sellega kuidagi...?

detsember 23, 2019 10:58 PM  
Anonymous Sekeldaja said...

Kõikjal, kus on eksponentsiaalsed optimiseerimised, seal kvantarvuti mitte lausa ei aita, vaid lammutab (krüptograaafia on ka see, et eksponentsiaalne arvutusmaht haihtub).
See on nagu tohutu kiirendusega auto, piduriteta. Lõpuks, kraavist väljaronimisel ja uuesti tehes, võib sellest kõigest abi tulla.
Aga see oleks nagu lastele tikud anda ja väita, et ellujäänud pärast reguleerivad oma elu ise. Kas poleks mitte targem üritada kuidagi mõistuslikumalt, ratsionaalsemalt asju ajada. N.ö. "teaduslikult", kuigi teaduslik on ise kaotanud selle tähenduse, s.t. ratsionaalsuse tähenduse.

detsember 24, 2019 6:39 AM  
Blogger Tiiu said...

Kauril paistab olevat valikuline nägemine, sest tsivilisatsiooni arengus olevad miinused on täiesti märkamata jäänud....sellele vihjab ka vaktsiinide kiitmine. Paljudel pole katust pea kohal, sooje riideid, rikkas USA-s koguni vähemalt kümnel miljonil...paljud elavad autodes, enamus on aastakümneteks panga orjad ja võivad sellesama tsivilisatsiooni arengu tõttu ka tänavale sattuda. Mõnedel on elu kohati liiga hea, sest elatakse parasiidina teiste kukil ja kui ei elagi, siis rasva söönuid on silmatorkavalt palju. Elu on hea siis, kui valitseb tasakaal suhetes, riikide elus jne. Tasakaal on kurjuse kasuks tugevalt. Tulles taas vaktsiinide juurde, siis neist on miljonitel pigem kahju olnud kui kasu. Seda tingib ärihuvi ja kasumiahnus, meditsiini muutumine äriks, mitte huvi inimeste tervise vastu. Vaktsiinikahjustustega olen ma nii palju kokku puutunud, et mulle ei maksa tulla rääkima nende kasust. Teadus ongi rakendatud kasumi saamise vankri ette ja seepärast on seal palju halba ja võltsi.

detsember 24, 2019 2:15 PM  

Postita kommentaar

<< Home