oktoober 03, 2011

Prügila peremehad



Vabandan juba ette tänase produktsiooni mittepiisava kvaliteedi eest -
esmaspäevasel päeval kirjutatavad palad ei pea olema kvaliteetsed. Aga selle eest on sõnu täiesti piisavalt, et veidigi püüda tähelepanu.

Ajendiks sai aga veel üks piisk kannatuste karikas nimega tänapäev - ajamata habe. Ajamata habeme põhjustas habemeajamisaparaat, täpsemalt seda aparaati elektrienergiaga toitev süsteem.
Õndsal NL ajal selliseid asju juhtus harva. Oli habeajamisaparaat ja seda sai käsitleda oma eksistentsi seisukohalt igavesena. Vähemalt mina mäletan pardlit, mis papsil oli, eluaegsena ja see ei läinudki läbi. See minu praegune pardel aga pidas vastu isegi 4 aastat kusagil, seega isegi tubli oli.
Kunagi aga tundusid Lääne poolt tulnud asjad kõik nii kvaliteetsed ja head. Seda siis, kui teisel pool eesriiet sai elatud ...
Pardel pardliks, habet võiks ju ajad ka käsitsi!
Neist käsitsiajamise viisidest sobiks mulle kõige enam habemenoa meetod. Aga mida ei saa, seda enam ei saa - teritatav habemenuga on minevik. Peab kasutama minemavisatavaid põsekraapureid. Viimaste peale tuleks aga raha koguni veel enam magama panna! Ja kõik need reklaamiminutid, nende peale sundkulutatud aja jooksul võiks tn. läbi lugeda riiulitäie raamatuid.


Nii on läinud millegipärast iga asjaga. Midagi püsivat, kindlat, kestvat asja meie maailmas ei ole ja selle kohta on isegi filosoofiline seisukoht võetud - elame erakordsel ajal. Sellisel ajalt ei saagi mingit kestvust oodata.
Näiteks tuleb meelda täitesulepea - seda asendavad mingid ühekordsed kirjapulgad, mille kirjutama hakkamine ei ole üldse selge - nad enamasti kuivavad päris kähku ära.
Või pesukäsn. See kulub ära umbes aastaga. Vanasti olid sellised asjad ka peaegu eluaegsed.
Või sokid. Mäletan aegu, kui ema või vanaema selliseid asju NÕELUS. Meie ajastul sokke nõeluda ei saa ja kestavad nad vaevalt nädalapäevad.
Või hõõgpirnid, sellest 1000 tunni kokkuleppest ehk olete kuulnud?
Praegu asendati nad ikkagi säästupirnidega, sest nii saab veel suurema kasumi välja teenida...
ja lisaprobleem ka käest võtta - elavhõbe ja sellest tekkinud ohtliku jäätme mure...
Või auto. Ei ole meetodit, millega kaasaegset autot õnnestuks õpetama sõitma ütleme 25 aastat. Ühel hetkel ei leia enam mitte ühtegi tagavarajuppi, ja kõik asjad on nii ehk nii NII läbi, et see läheks mitu korda kallimaks, seda autot parandada. Või osutub suisa võimatuks.
Aga võiks, laevad ja lennukid ometi kestavad 40-50 aastat, sest nad lihtsalt on piisavalt kallid ja nende peale ei saa ehitada väljapressimise süsteemi, mis nõuaks nende pidevat väljavahetamist?

Ehk hiilgab meditsiin sellega, et on meid teinud terveteks ja õnnelikeks? Ei, ka siin on hoopis terveks ravimine asendunud peaaegu kõikjal pideva ravimisega! Kõik, mida saab muuta krooniliseks, on krooniliseks muudetud.
Eriti hiilgavad siin meeleolu ehk depressiooniravimid, mis tekitavad lausa sõltuvuse neid asju veel ja veel tarvitada. Mis vahe on sellel narkokaubandusega?

Majad lagunevad, autod ei käi, tehnika veab alt.

Mõnikord saab seda kõike aga serveerida moeküsimustena. Kuna see pintsak või mantel või kleit ei ole moes, tulekski see mullune ära visata.
Tohutu hulk koitoitu igaühe riidekapis vaid kinnitab seda teesi. I
Arvutitega on aga asi ju nii kiirelt arenev, et 3 astane arvuti enam kindlasti ei kõlba, ei ole moodne. Sinu pidevalt uuenev explorer, operatsioonisüsteem või mõni teine prgoramm selle vana asjaga enam ei käi. Kas see ikkagi on normaalne progress, või oleme ikkagi ka
siin selle tarbimisratta oravateks pandud?
Prügitootmishulluse parandamiseks aga ei ole muud vahendit, kui hakata prügi käitlema. Selle asemel, et seda prügitootmissüsteemi viia miinimumini, tuleb senini lihtsalt äravisatav prügi muuta ülikallilt käideldavaks!
Tore leiutis on keskkonnahoides kahjulikud ained, sest nende käitluse saab kasutaja käest küsida veelgi suuremat lisaraha.
Senini lihtsalt keskkonnasaastet aga saaks hästi kalli raha eest keskkonnast eemaldada, Jälle äri õitseb.
Nii on loodud probleem ja seda asutud agaralt, turumajanduslikult lahendama. Ikka nii, et asi ära tasuks, s.t. oleks võimalikult kallis kasutajale ja kasumit tootev mõnele ärikale...
Ega muudki mured, mida "teadvustatakse", ei kisu paremate lahenduste poole. Kliimaprobleemist, kõigest, mis meid vaevab, saab teha kellelegi kasumi teenimise allika. Ja kui raha ei ole, ära virise oma probleemi üle, mis sellest, et see probleem on tegelikult kunstlik, et seda probleemi oleks mõistlikul viisil käitudes saanud vältida.
Kliimaprobleem tingib tuumaprobleemi, tuumaprobleemi lahendus maksab jälle lisarahasid. Ja seda kõike serveerime me progressina.
Muuseas, imelik mõelda, aga kõige keskkonnasõbralikumaks ühiskonnaks praegu saab vist pidada Kuubat. Castro suutis kõik teised üle elada.
Puna Hiina muidugi elab ka kapitalismi üle, ainult et nemad on kapitalismilt võtnud üle kõik pahad kombed, eriti rämpsu tootmise. Kuid mine tea, ühel hetkel nad otsustavad, et enam ei tooda oma rahva jaoks rämpsu, toodavad rämpsu vaid rämpskapitalismile toiteks.

Selle kirjutis ilmumise ajaks blogipuus muuseas ei ole ka mitte esmaspäev, vaid juba teisipäev. Ka see on progress, sest varem vabatahtlikul alusel loodud blogipuu programm loobus imelikul viisil õigeaegselt uuendamast ilmuvaid blogikandeid (vist raha probleem oli selle taga), sest müüdi ärikale. Ja ärikas tahab oma portaali eest kasumit saada ja topib selle portaali kurguni reklaami täis, nagu ka kõik muud kohad Internetis on kurguni reklaami täis.
Internetiga läheb täpselt samamoodi, kui televisiooniga ja me isegi ei oska protesteerida, kaitsta seda üürikest õnne. Ootame ja ootame
reklaamplagu taga, oma töö tegematajätmise hinnaga, oma aja ärakulutamise hinnaga, oma aju idioodistamise hinnaga, nagu telekas ammu kombeks on.
Totukuulmaailma lollide saarel käib vilgas tegevus. Prügilaks muudetud Maa nn. "peremehed" aga panevad progressivedurile auru veelgi juurde.

2 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

Kes keelab sokke nõelumast? Mina näiteks nõelun neid kogu aeg, mitte ei viska kohe ära, kui auk sees. Ainult et villaste sokkide jaoks hakkab nõelumise lõng otsa saama. muude sokkide puhul seda muret ei ole.

oktoober 06, 2011 11:07 AM  
Blogger Mart Moppel said...

Kuule mees, mis iba sa ajad siin? 25 aastastele autodele on varuosasid täiesti vabalt saadaval ja nad ka sõidavad siiamaani. Suurem osa inimesi lihtsalt ei taha vanade autodega sõita, aga võimalus on olemas.
Habemenugade pakkujaid on internetis hulgim. Vali sobiv välja, osta, kasuta. Sa lihtsalt ei viitsi.
Lihtsam on niisama vinguda.

oktoober 07, 2011 9:58 PM  

Postita kommentaar

<< Home