oktoober 19, 2017

Natukene Maa lamedusest















Mul ei ole kavatsust siin hakata arutlema teoreetilise totruse üle nimega lame maa.
Kuid selle totruse tekke kohta oleks küll vaja natukene rakendada ajurakukesi.
Tegelikult on asi lihtne - ideoloogiliste sõdade puhul on vaja luua edukas õlgmehike.
Lamemaalisus on selline õlgmehike ja selle "teooria" liigagi läbipaistev sisu on täidetud sääraste totrustega, et isegi 5b tasemel inimene, kui ta on korralikult koolis käinud, saab aru, et midagi on nagu viltu. See ongi tore, sest samal ajal saab see 5b-kas kätte ka oma annuse tegelikku propat:
lihtne küsimus saab ootamatult sisuka värvingu - kas te tõesti toetate lamemaalasi ja selliseid ja kuna aju on laisk, langeb selliste alla väga palju asju, mida tahetakse näidata nii ja mitte teisiti.
Olgu selleks näiteks II Ilmasõja inimkaotuste objektiivne analüüs - siin ma ei lasku kaugemale, kuna siin on jõutud juba tasemeni II - õlgmehikestest enam ei piisa.
Aga väga hästi käibib õlgmehikesega katta küll Kuul käigu müüte, või kõige tavalisemaid meditsiinimüüte, mille kahjuks lihtne sisu on banaalne äriloogika. Ja siin kahjuks on meie kõigi otsene tervis ja heaolu mängus.
Kõiki, kes ehk ei ole vaimustatud selle talve uue gripivaktsiini müügikampaaniast saab nüüd tembeldada lamedamaalaseks.
Ja see "argument" kahjuks, jah, kahjuks praegu toimib.
Siin oleks vaja mõtlemise allakäigu analüüsi, kuna ma kahtlustan, et 19. sajandi haritud inimene selliste püüniste õnge lihtsalt ei oleks langenud. Sellised inimesed muuseas käisid ja istusid ära tundidepikkuse SISULISE valimisdebati Abraham Lincolni ja tema vastase vahel ja mitte ükski loogiline argument ei jäänud tähelepanuta. Praegu on inimesed totaalsed paralüüseeritud mingis mõttes - isegi kui nad ei kuku kohe uskuma väiteid lameda maa kohta, langevad nad järgmisesse püünisesse seda kergemalt ja seal on neid veel parem ja toredam töödelda ...
On tähelepanuväärne, et ennast tõsiseks teadlaseks pidavad astrofüüsikud ja geneetikud (nagu näiteks Dawkins) kohe õlgmehikest materdama kukuvad - kahjuks see ei ole juhuslik. Aus teadlane nii ei tee, tema juurdleks tõesti küsimuse üle, miks sellised asjad ühiskonnas tekivad ja kuidas neid asju orkestreeritakse. Propagandistiga on teine lugu.
On ammu teada ka sellele võimalikule küsimusele standardvastus - rumalus.
Kahjuks see ei ole nii lihtne, juba lamedamaaliste ususekti väga väikese protsendi suhtes  absoluutselt ülevõimendatud tähelepanu näitab välja, et midagi on ikkagi viltu. Väga väikese protsendi inimeste väärarusaamad võimendatakse üles üle igasuguse mõistliku määra? Miks seda peaks tegema? Kuidagi loogiline tundub, et teatud seltskond nagu ütleme Dawkins saab nende õlgmehikeste paistel ennast väga hästi eksponeerida.
Kahjuks lisanduvad sellele veel kunstlikud lamedamaalased - trollid, keda on istutatud vastavatesse kohtadesse lamedamaalisust tulihingeliselt esitlema. Tulemusena võib tavainimesele jääda mulje, et asjad selle lamedamaalisusega on ikka väga hullud. See on jälle tore. Inimene saab tuge teadmisele, et tema 5b teadmistega midagi nii väga katki ei ole,  kui ta muidugi nüüd ilusti oma vaktsiiniportsu vastu võtab (või mõne muu sarnase asja, näiteks 50000 pagulast).
 Samas ilma inimlike nõrkusteta ei vaevleks me kindlasti selliste asjae küüsis. Aga siingi ei ole mitte praegusel ajastul ülehaibitud IQ puudus põhisüüdlaseks, vaid ammust ajast tuntud seitse surmapattu:
kopeerin  kusagilt - 

Uhkus/alpus  ld superbia ; Ahnus/omandihimu  ld avaritia ; Lihahimu/iharus/kiim  ld luxuria ;
Kadedus ld invidia ; Aplus/õgardlus  ld gula ; Viha/raev ld ira ; Laiskus ld socordia See laiskus on siin just probleemiks, ja sageli mentaalselt võimekam ongi laisem, sest saab lihtsamini hakkama ja nii jõuame paradoksini - küsimusi esitavad ehk koguni rumalamad.
Üks mind praegu väga häiriv näide: ajakirjandus produtseeris NASA hädaldamise teemal - oi oi - plutooniumi 238 on puudu ja me ei saa kosmost edasi uurida - see ei ole tavaline, ka kohutavalt kahjulik plutoonium 239, vaid plutoonium 238! See on suurepärane marsikulgurite jõuallikas, jah.
Aga kui selle kulguri läkitamine põrub ja see plutoonium, isegi mõni kilo - atmosfääris pulbristub ja ühtlaselt üle Maa laiali laotub - saame tulemusean jälle kümnete tuhandete inimeste suurenenud haigestumise vähki - kõige vastikumasse inimkonda vaevavasse haigusesse - kuhu Ahnus inimkonna ise on tõuganud. Vähiepideemia alus on olnud radioaktiivsus. Jälle seesama mõttelaiskus on keelanud meist paljudel, incl. füüsikud - kes võiksid ju ometi teada - aga kätt, mis toidab, ei hammustata -  sellest tõest aru saamast ...
Keda huvitab - Organismi ladestunud alfakiirgur tekitab selles kohas, kus see pesitseb, varem või hiljem vähi. Ja siis küll näete pilte ja abistate - ei, inimesed on tegelikult loomuselt ka abivalmid -
aga sageli aitaks algpõhjustega tegelemine rohkem - niinimetatud "rahumeelse aatomi" müüdi varjus toimuv uute pommikeste valmistamine peaks ükskord peatuma ja me peaksime mõtlema normaalsemate elektritootmise viiside peale, kui "rahumeelne tuumaenergia" ja lõpetama keskkonna reostamise radioaktiivsusega. Tegelikult on siin juba nüüd kõvasti üle piiri mindud - Fukushima tuumajaama sodi näiteks reostab tasapisi kogu Vaikse ookeani ära ja kogu progresiivne inimkond vaatab seda vaikides pealt ...







1 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

http://www.telegram.ee/

oktoober 28, 2017 4:11 PM  

Postita kommentaar

<< Home