märts 29, 2020

Kroonviirus kui riikide võimekustest









Mul on kahju, et Eesti jättis kasutamata võimaluse olla küllaltki edukas kroonviiruse tõrjuja.
Nüüd oleme selle tapjaviirusega otseses sõjaolukorras. Paljud realistlikud inimesed jõudsid sellise  järelduseni juba Itaalia kriisi puhkedes. Võib-olla enne seda võisime teoretiseerida, et Euroopasse see kauge viirus ei jõuagi. Möönan, ka mina olin selles optimistide klubis täpselt ajani, kui Itaalia kuulutas teatud piirkondades välja erakorralised meetmed. Need muuseas ei toiminud ...
Siis juba enam mitte. Kirjutasin sellest juba rohkem kui kuu tagasi, sõbrapäeval, aga kahjuks tuleb sellistel puhkudel tõdeda, et kirjutamisest ei piisa. Lisaks on vaja avalikku võimendust, et see ennustus töötaks, et see mõjuks ja seda mul kusagilt võtta ei ole olnud. See võimekus kahtlemata oli ja on olemas AJAKIRJANDUSEL, RIIGISTRUKTUURIDEL, kes aga ei teinud vähemalt kriis algusjärgus tööd nii, nagu võinuks ja kus töötavad inimesed kahjuks kohati töötasid kriisi reguleerimisele lausa vastu ...
Pärast 100 päeva möödumist, mis võiks selle kriisi kestuse orienteeruv aeg olla, tuleks tegeleda ka sellega, et selliseid möödavaatamisi edaspidi vähem sünniks. Praegu aga oleme niisiis sõjas ja nüüd on juba tasemel 2 ja 3 vaja näidata, mida me suudame.
Eestlastel siin on ette näidata oma ajalooline kogemus. Kui epideemia algusjärgus olime just oma hoiakute tõttu väga avali kiirnakatumisele, siis nüüd ehk oleme võimelised seda tõrjuma. Oleme lihtsalt sellise ajaloolise saatusega maa, kus kriise on olnud palju.
See kriis kahtlemata on tõsiseim pärast Stalini küüditamisi, viimane aeg oleks igaühel see endale selgeks teha.
Kes on selles võimekusetestis olnud praegu, kriisi algusjärgus, edukamad ja miks?
Hiina on läbinud 2 testi, esimeses see maa põrus. Esimene koroonapatsient oli Hiinas teada juba 1. detsembril. Katse seda kriisi ignoreerida ei õnnestunud. Lisaks kannab Hiina mitmes mõttes maailma eest vastutust - oma arvude manipuleerimisega suudeti maailma viia eksiarvamusele, et asi ei olegi nii tõsine ... võimalikke muid vastutusi vaagitakse ka, aga see jäägu tuleviku uurida, praeguses kriisis ei ole aega sellega tegeleda.
Praeguseks on Hiina kriisi peaaegu läbinud ja isegi kui mitte uskuda ametlikke arve, ollakse kriisi tõrjumise 2. faasis olnud edukad. Järelikult need asjad, mis töötasid Hiinas ja mujal, peaksid töötama ka meil.
Lõuna Korea on võib-olla kõige parem näide sellest, kuidas toimida sellises kriisis. Kõigepealt Lõuna Korea inimesed ei olnud kriisi alguses väga vastutustundlikud. Seetõttu võimendus epideemia kiiresti väga suureks ja samas saadi (!!!) sellega hakkama. Järelikult see poliitika tervikuna, mida see riik tegi, väärib järgmist.

Täpselt samal ajal, kui Lõuna Koreas, tuli USA-s esimene teade koroonapatsiendist. Praegune olukord on risti vastupidine Lõuna Koreale. Järelikult tasuks USA negatiivsetest kogemustest õppust võtta ja võib-olla esimene nendest järeldustest on see, et tuleb teha teste. Eesti on liikumas siin vähemalt õiges suunas - aeg õpetab. USA -s ei tehtud piisavalt teste, haigus kruvis ennast üles vaikselt, nii et polnud nähtav ja nüüd on tulemus käes: varsti on USA esimene suurriiklik viirusepesa, ületades isegi Itaaliat.
// Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa moodustavad mitmes mõttes grupi, millest tahame pääseda ja mistõttu tuleks neid maid eraldi uurida, positiivses mõttes kahjuks seal väga palju pole tuua, seetõttu ma lükkan edasi "põrujate" käsitluse ...piisab USA-st.
Venemaa: selle riigi suhtes ei ole veel teada, milline on tulem. Kuidagi on Venemaal veel pääsenud suuremast puhangust. Aga riik on teinud ettevalmistusi ja olnud esimestes sammudes küllaltki konkreetne. Lisaks kõigele on Venemaal olemas konkreetne raviskeem, mis tundub, et töötab või vähemalt on mingil määral testitud (ja mida muud praegu saakski teha, mingeid väga tõenduspõhiseid teste teha pole lihtalt aega!)
https://www.aa.com.tr/en/latest-on-coronavirus-outbreak/russia-claims-it-produces-drug-to-treat-covid-19-/1783292
Niisiis on meflokiini baasil arendatud ravimi abiga olemas konkreetne raviskeem. Kas meil oleks võimalik seda/või mõnda teist (vähegi!) edukat skeemi kasutada ja taotleda vajadusel EL-st erilube?
Muud "abi" peale selle, et EL tervikuna ignoreeris kriisi ulatust, me sealt ei saa!
Äkki saame loa kasutada UK kiirteste ja ravimeid vastavalt riigi juhtmeedikute otsustele ilma EL-i loatagi! Asi on selleks piisavalt tõsine! Ei saa oodata 11 kuud või 3 aastat, enne kui ravim saab vastava loa. Hingamisaparaadi all olevale patsiendile on vaja abi kohe, mitte 3 aasta möödudes. Risk siin ON ÕIGUSTATUD! 2 nädalat kulub keskmisel fataalsel patsiendil ära intensiivravis, kellel vähem, kellel rohkem, aga mitte mingil juhul ei saa keegi oodata siin 3 aastat.
Venemaa ja Hiina aga näitavad oma võimekust veel ühes vallas - totaaljälgimise abiga õnnestub kiiresti tuvastada inimesi, kes rikuvad karantiinireegleid. Vastavad kaamerad automaatse näotuvastusega vähemalt Moskvas toimivat erakordselt hästi, Moskva miilits olevat ühel päeval teinud trahve vähemalt 200-le isikule, kes karantiinist kinni ei pidanud ...
Siin on demokraatial kahjuks oluline puudus võrreldes totalitarismiga: kuulsas teesis totaalne riik või totaalne inimene võib "totaalne inimene " pöörduda teatud asjaoludel iseenese vastu, sest sellist riiklikku uurimist, kes kuidas oma poeskäike või hm. näiteks armukese juures käimisi toimetab, me rahuaegadel väga ei sooviks ...
Jaapan on üks näide, kus võib-olla mõjub väga hästi jaapanlaste erakordne puhtusearmastus. Kõik on jahmunud, sest Jaapani haigestumisnäitajad on tõusnud mitte eksponentsiaalselt, vaid lineaarselt.
Seal kantakse valehäbita maske ka gripihooajal ja on teada, et see on oluline. Täidetakse elementaarseid nõudeid, mida riik on kehtestanud. Ometi ei ole Jaapanis veel jõutud Itaalia või nüüd siis ka meie Saaremaa laadsete totaalmeetmeteni. Koolid peatasid oma tegevus ja nüüd vist isegi taasalustavad.
Samas ei ole teada, milliseks muutub epideemia edaspidine käik. Nii et mina olen äraootav, on täiesti võimalik, et salalik eksponent hakkab ka sellel maal oma võimu näitama ...
Aga täiesti selgelt on väga edukaks osutunud Lõuna Korea. Järelikult tasuks selle maa kõik meetodid selles võitluses ka meil kasutusele võtta. Kõige põletavam vahest on maskide probleem ja seejärel tuleks kuidagi masslevikute allikatele piir panna (võtmesõna: vältida supernakatajaid - arst (!!!), politseinik, kassiir, ehitaja ...nemad peavad olema terved või puhtad!).
Üks väga silmatorkav nõrk koht tõenäoliselt ongi siin ehitusplats. Valitsus peaks tõenäoliselt kehtestama force majeure klausliga eriolukorra, mis ehitusettevõtjatel võimaldaks läbi rääkida ehitustähtaegade üle. Muidu siin midagi teha ei ole, ettevõtted võitlevad oma olelusvõitlust ja riik ja rahvas peab omaette võitlust ja nende eesmärgid on lausa vastandlikud.
Kui kaua kestab kriis Eestis? 
Kardan, et alla 2 kuu välja ei tule. Pikk aprillikuu ja mai algus kindlasti on rasked ja nõuavad kõigilt kindlat meelt ja kokkuhoidmist. Eestil on siin oma ajaloolise kogemuse tõttu tõenäoliselt see võimekus olemas, oleme üsna sitke rahvas.



5 Comments:

Blogger TT said...

Taiwan on üks vähestest riikidest, kes seni väga edukas olnud. https://taiwantoday.tw/news.php?unit=2,6,10,15,18&post=174252

märts 29, 2020 4:44 PM  
Blogger Sekeldaja said...

Taiwani ma jätsingi kõrvale veidi ebaõiglaselt vaid seetõttu, et see oli "liiga" edukas. s.t. võib-olla saab hakkama veel paremini, kui Lõuna Korea. Lõuna Korea on seetõttu hea näide juhust, kus ei ole kõige paremini läinud ja ikkagi saadakse hakkama.

märts 29, 2020 4:54 PM  
Blogger TT said...

Kriisi kestuse ja ohvrite arvu kohta on ennustusi seinast seina. Kestvus 3-18 kuud, samas pole defineeritud eriti täpselt millist olukorda kriisiks nimetatakse. USA surmade arv saja tuhande ja miljoni vahel sõltuvalt meetmetest. Täna CNN "State of the Union" käidi välja number 100000-200000. Fauci selgitab päris hästi, mida mudelid tegelikult tähendavad (aja kokkuhoiu mõttes tasub vaadata alates 13's minut).

märts 29, 2020 8:35 PM  
Blogger Tiiu said...

Olen veidi pettunud, et andmed on peamiselt peavoolu andmed.

aprill 01, 2020 1:20 PM  
Blogger LEONHARD said...

Tuletan kõigile meelde, et SARS-CoV-2 on see viirus, mis põhjustab haiguse COVID19

juuni 01, 2020 12:54 AM  

Postita kommentaar

<< Home