märts 19, 2020

Mozarti 1. pärl klaverikontsertidest


Võtsin ühel ammusel päeval ette Mozarti klaverikontserdid ja hakkasin kuulama - nagu korralik kuulaja ikka  -  nr. 1-st alates.
Nii nagu mul sageli kombeks, tegin seda ilma vähimalgi määral uurimata millal ja kuidas need kontserdid sündisid.
Mõnikord on nii vahva, mõnikord aga viib see väga eksitavate tulemiteni.
Arvasin, et küllap noore imelapse varases nooruse kirja pandud. Kuulasingi neid kuni 4-ni ja siis peatusin. Hm. Kenad klaverikontserdid nad küll olid, aga mitte midagi erilist, välja arvatud ÜKS pärl, mis mulle TÕESTI meeldis.
See oli see ülaltoodud Andante kontserdist nr. 1. Pärast väikest "musikoloogilist" valgustumist selguski, et just see on see ainukene jupp nendest neljast kontserdist, mis on võib-olla Mozarti enda kirjutatud 11 aasta vanusena. Ülejäänud teemad oli papa Leopold esitanud oma pojale tolleaegsete tuntud meistrite töödest lihtsalt harjutamiseks, et anda pojale aimu klaverikontsertide kirjutamise probleemidest.
Tõeliselt ESIMENE Mozarti enese kirjutatud klaverikontsert on tegelikult number 5.
Loodan neist kirjutada lähemalt edaspidi. Ehk saan ise mahti nüüd neid rohkem kuulata ja uurida ja ehk on ka lugejatel praegu mahti neist mõni läbi kuulata. Kui aga seda mahti väga ei ole, siis alustuseks kindlasti kuulake läbi kõik 20.  ja suurema numbriga kontserdid.
Tegelikult lõpuks kuulate nad niikuinii kõik läbi. Isegi need 1-4, teades ette, et need olid põhiliselt noore Mozarti komponeerimisharjutused.