veebruar 22, 2020

Pandeemia koputab uksele













Täna, laupäeva hommikul 22.02.2020 on veel selgem, kui enne, et pandeemia on väga tõenäoliselt tulekul.
Itaalias on 10 linnas suletud avalikud kohad, koolid ....
Itaalias diagnoositi 5-l arstil ja 9-l muul patsiendil koroonaviirus. Oli pressikonverents, leviku kohaks loeti ühte baari, mida need patsiendid ja arstid külastasid. See on lokaalne levik, see viirus ei saabunud Itaaliasse enam Hiinast või vähemalt ei ole seni tuvastatud, kuidas see viirus sinna baari sai.
Ehk leitakse siiski patuoinas (või olen uudiste voos kahe silma vahele jätnud, see oleks positiivne, aga WHO-d paneb just muretsema see, et paljude juhtumite korral pole võimalik tuvastada põhjust, see on nii juba üldiselt).
Lõuna Koreas on juba viirus ka lokaalselt hakanud levima, nii on vist ka Jaapanis ja Iraanis.
Ukrainas ründas vihane rahvamass busse, kes tõid kodumaale Hiinast evakueeritud kodanikke.
Ühtegi koroonajuhtumit sellel maal aga ei ole diagnoositud, ma ei tea tõesti, millest selline alusetu viha. Keskaeg, ütelnud selle peale Ukraina president. Meil töötab siin hinnanguliselt 30000 Ukraina töölist (või rohkem). Mul on kahjuks tõsised kahtlused selle maa võimekuse osas koroona viiruse pandeemiaga toime saada, kui see peaks neil puhkema, nagu ka paljude teiste sarnaste maade osas ...
USA vaatab väga hoolega üle kõik plaanid, mis on seotud pandeemiaga ....
ja nii edasi ja nii edasi ....
Ma väga tõsiselt mõtlesin, kas ma jätan selle jutu kirjutamata. Et äkki asjaga igapäevaselt tegelevad isikud toimetavad piisavalt asjatundlikult.
Siis aga lõin lahti postimehe netikülje ja leidsin sealt meie esiperearsti kirjutise...ma ei hakka seda analüüsima lihtsalt seetõttu, et retooriline küsimus, et mis juhtub, kui perearste või keda iganes tabab kõnede laviin enam edasilugemist ei soosinud. See on tegelikult üks kõige väiksem ja juba paratamatult tulev mure, mille üle ei tasuks isegi arutleda!
See on ka teie töö, ajakirjanduse töö, praegune tegemata töö on vastus sellele retoorilisele küsimusele. See mõeldav ja kindlasti tulev laviin on teie antitöö vili samuti, kõik need Tuuli Jõesaare, EPL, nüüd siis Postimehe, televisiooni esitatud kujundid ja vastused .... aitab. Ma ei oska praegu kellelegi midagi muud soovitada, kui ÄRGE LUGEGE EESTI KOROONATEKSTE, eriti hinnangulisi, aga lugege hoolega läbi kõik uudised, mida ingliskeelses internetis (CNN; BBC; NYTIMES ....minu viidatutes ei ole kollaseid) on saada. Kas ma elan mingilt teisel planeedil?
Minu ja paljude teiste inimeste hoidumine reaktsioonist on võimalik kokku võtta ühe sõnaga: tahaks hoiduda lappamisest. See on kujund, mida kasutatakse Eestis (ja hea kujund) inimeste emotsionaalse reaktsiooni kohta ühel või teisel juhul. Emotsioone aitab vaos hoida huumorimeel, omalaadsed võllanaljad, mis siingi Eestis on hakanud levima, aga kindlasti ajab lappama samalaadne suhtumine, mida MEIE meedia meile endiselt inertsist pähe kallab. Mitte mingeid nihkeid ei ole märgata. Ma olen hoidunud esiametnike kommentaaride kuulamisest samalaadselt, et mitte hakata "lappama". Ma millegipärast kardan, et vastutustundlikud arstid mõtlevad samamoodi. Et midagi on väga viltu, kui me näeme teisi Euroopa maid, USA-d ja paljusid, paljusid teisi maailma maid valmistuvat väga, väga tõsiselt pandeemiaohuks, aga meil jutlustatakse edasi juttu sellest, kuidas rumal rahvas paanitsevat ja ei saa aru meie tippspetsialistide jutust, et pole ju ohtu. Ei ole, tõesti ei ole....
Sellele kahjuks resoneerub ka rahva üldlevinud suhtumine. Tõenäoliselt on see tingitud sellest, et seagripi pandeemia möödus siin suhteliselt kergelt. Aga oli ka põhjusi. Seagripp oli natukene tõsisem gripiversioon gripile iseloomulike kordajatega - levik 1.3, suremus 0.2%. Selle koroonaga on juba praegu teada, et levikukoefitsioent on vähemalt 2-3 ja suremust ei tea, aga Hiinas väidetakse, et on 2-3% ja seda aitaks alandada vaid asümptomaatilise ja mitteeteatatud juhtumite suurem arv, mis (IMHO väga tõenäoliselt) Hiinas on alahinnatud. Aga kui Hiinas on arvud suuremad, muudab see proportsionaalselt suuremaks ka pandeemiariski.
Levikukordaja määrab ära rahvastiku %, kes haigestub. Surmajuhtumite arv on haigestunute % rahvastikust korda surma % * elanike koguarv. Koroona leviku võimekus on erakordne. Ta levib ka soolestiku kaudu, piiskadena, puutenakkusena ja selle tõkestamine on väga raske (jälgige Hiina tegevusi, et selles veenduda), kui täiemahuline pandeemia on alanud.
On lohutavaid tõdemusi -  lapsi puudutab see vähem. Naised nakkuvad vähem, mehed rohkem. Eriti 50+, suitsetajad, isikud, kellel on probleeme. Keskmine surejate vanus 70. SARS -ga analoogiliselt on loota (KUI) , et suvekuudeks epideemia / pandeemia taltub. Kõige kriitilisem meie jaoks on seetõttu märts-aprill.
Aga mina ei ole spetsialist. Hea meelega ma oleks jätnud selle kirjutise kirjutamata. Aga ajakirjandus jätkab joont, mis EI OLE AKTSEPTEERITAV. Samal kursil jätkavad ka spetsialistid. Palun, ÄRGE viige Eestit kuristiku äärele! Pandeemia Eestis võib-olla on siiski välditav, kui me tegeleme selle probleemiga ühiselt nüüd, kohe ja praegu.
Aga aitab siis tõsisest jutust. Nagunii loeb minu, või mõne teise koroonast rääkivat blogi ehk 200 inimest. mõni mühatab, mõni võtab tõsiselt. Ülejäänud vaatavad telekast, seal ju MINGIT OHTU POLE (eufemistlikult: oht on väga väike) ja nii edasi ja edasi .
On käigus juba anekdoodid: näiteks bussis on kuulda vestlust kahe naise vahel. Üks kurdab:
"Siin EESTIS on ikka väga halb ilma. Köhib natukene. Hiinas oli ilm ikka PALJU, PALJU PAREM!"
järgmises peatuses lahkub bussist millegipärast VÄGA PALJU INIMESI ....

Praegu peaksime lõplikult ja selgelt selgeks tegema, et jaanalinnupoliitika selles olukorras ei ole (ja ei ole iialgi olnud) pädev.
Muuseas, jaanalinnud lihtsalt askeldavad oma maa sisse pandud munade kallal, see kaugelt paistab nagu nad peidaksid oma pead liiva Müüt on alguse saanud sellest, kuidas meie vaatleme maailma ja kuidas meie käitume kriisiolukordades. Kujund on selgelt inimeste käitumist kirjeldav ja ei oma mingit pistmist jaanalindudega, kes on väga otstarbekalt käituvad linnud.


6 Comments:

Blogger TT said...

Lihtsate arvutustega saab kindlaks teha kui ohtlik olukord oleks kõige halvemal juhul kui epideemia levib pidurdumatult üle maailma. Võrdluseks võib kasutada USA selle aasta gripi leviku numbreid. https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Nakatub 10-15% elanikkonnast, Eestis siis umbkaudu 150000. 2-3% surevuse puhul 3000-4500 surma. Number on suur aga mitte katastroofiline, eriti kui võtta arvesse elanikkonna kontingenti, kellele haigus ohtlikuim.

Probleemiks pean pigem paanikast põhjustatud meditsiinisüsteemi ülekoormamist ja globaalset majanduskrahhi. Just majanduslangus on see, mis võib kokkuvõttes kõige suuremat jama põhjustada.

veebruar 22, 2020 9:10 PM  
Blogger Sekeldaja said...

See ei ole ülemine piir. Diamond Princessil haigestunuid vähemalt > 1/6 ja see arv veel kasvab. (1.33/6)*0.03 = 6600 - ja seal oli olemas kõrgetasemeline karantiin, meeskond, abi tagatud vajadusel (nakkumisel kohe viidi haiglasse).
Kui meil ei ole võimalik haigestunutle luua intentsiivravi olukorda, siis see surijate arv on veel suurem, 31000 inimest (14%) on tõsist ravi vajavad, s.t. haiglat vajavad inimesed. mdx, igasugused avir lõpuga antiviraalsed ravimid, neid tuleb hankida varuks juba praegu, tõatab tulla suur defitsiit.
Kestus 1-2 nädalat, surijatel keskmiselt 15 päeva, sellest 10 päeva intensiivis. Meil ei ole neid haiglakohti, arste, õdesid, maske, kaitseülikondi, kummikindaid... Majandus on mitmed kuud out. Inimesed istuvad karantiinis ja ei saa käia poes, sest saavad sealt nakkuse. Vanemate inimeste hooldus on keerukam ja kulukam. Teised haiged kannatavad kõige rohkem, sest ei saa ravi, mida vajavad haiglakohtade äärmise ülekoormatuse tõttu. Arstidel on väga suur oht haigestuda ja surra.
Mingeid pidulikke ärasaatmisi nende inimeste jaoks ei ole ega tule. Tänavad on inimtühjad (WUHAN). Lemmikloomad tuleb hävitada. kõike tuleb desinfitseerida. Blokaadiga võrreldav olukord (Leningrad). Ei sooviks nagu selliseid jamasid!
Hea, kui lahkunu kiiresti toimetatakse kuhugi külmkambrisse ja suudetakse kremeerida. Kuhu me paneme 6-7000 kremeerimist/matmist vajavat lahkunut, ses see kõik sünnib umbes 2 nädala jooksul, pandeemia ei jaga ennast mitme kuu peale ühtlaselt.
See suhtumine aga, et ei ole probleem, vanad lihtsalt surevad eest ära ... noh. eks siis ongi näha, mida eestlased üldse rahvana väärt on. selline rahvas, kes suhtub 50++ inimestesse nii, ei vääri mingit edasikestmist ja võiks viivitamatult välja surra. Iga 10 lisandunud vanuseaasta kohta on ACE2 retseptoreid 1.2 korda rohkem. Suitsetatud kops pidavat ka neid juurde tekitama. Ei ole rassilisi erinevusi esialgse preprint põhjal.

veebruar 23, 2020 6:30 AM  
Anonymous Anonüümne said...

Eestis jah meedia ignoreerib natuke seda teemat ja kui kirjutatakse, siis stiilis “kui pole Hiinas käinud, siis ärge muretsege”. Mina muretsen, eriti kuna pean 1 nädala pärast lendama Londonisse ja seal olema terve nädala (aasta aega ette planeeritud värk, loobuda ei saa) - rahvaste paabel London! Näiteks reisikindlustus ei kata epideemiaid ja telefonis on mulle kõikjal ka öeldud otsesõnu, et kui WHO kuulutabki epideemia välja, siis palju õnne - pean ise koju saama, või välismaal ravi eest maksma, kindlustus ei kata neid asju. See aga tähendab, et sellisel juhul pean üritama esimese lennuga Eestisse tagasi jõuda, siis omakorda suurendab viiruse leviku võimalust Eestisse jne.

Isiklikus plaanis tähendab see seda, et ma olen epideemiaks valmistunud asjade varumisega, mida niikuinii vaja läheb. Kodukapid on pungil täis eriti keemilisi puhastusvahendeid, mis viirusi jne hävitavad; sahver on purgi- ja kuivtoidust lookas, ning kodune apteek on uuendatud vajalike ravimitega ning vanad ravimid on apteeki tagastatud hävitamiseks. Kui tulebki epideemia, siis on mul võimalik koju kaevuda ning vaid häda pärast väljuda. Aga seda kellelegi öelda ei saa, sest kõige esimene kommentaar, mis vastu tuleb, on “gripp tapab rohkem ja keegi ei paanitse”.

veebruar 23, 2020 1:31 PM  
Blogger TT said...

Usaldusväärne kuid kuiv ja taeduslik info viiruse kohta:
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/02/19/science.abb2507?utm_campaign=SciMag&utm_source=JHubbard&utm_medium=Facebook

Hea kokkuvõte võimaliku poliitilise ja majandusliku mõju kohta:
https://www.bbc.com/news/world-51577685

veebruar 23, 2020 5:54 PM  
Blogger Sekeldaja said...

https://github.com/cmrivers/ncov/blob/master/COVID-19.pdf
siin saab jälgida personaalse elulemisvõimaluse riske sõltuvalt vanusest, soost, tervisest.

veebruar 23, 2020 7:16 PM  
Blogger TT said...

Paistab, et Hiina pole ainus, kes üritab varjata epideemia leviku ulatust. Itaalia, Lõuna-Korea, Iraani ja nüüd Canada uudiste taustal tundub, et globaalset epideemiat on võimalik aeglustada aga mitte ära hoida.
https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/air-canada-passenger-travelling-from-montreal-to-vancouver-on-valentine-s-day-tests-positive-for-coronavirus-1.5473283

veebruar 24, 2020 12:56 AM  

Postita kommentaar

<< Home