veebruar 27, 2020

Tulle lendlemas


Selle Skrjabini hullumeelse klaveritüki taustal, kus isegi Horowitzil tuleb kuub seljast võtta, et sellega toime saada, mõtisklen Kübler - Rossi mudeli üle.
Kui ühiskonna või inimese elus on kriis, siis see mudel jagab inimese toimetuleku ettetuleva kriisiga 5 faasi
Eitamine. See on esimene, tundetuse ja šoki faas, millest tekib uskumatusetunne. Võib sugeneda teadlik või alateadlik keeldumine juhtunut tunnistamast.
Viha. Kui olukorra reaalsus on pärale jõudnud, muutub eitamine kas enese või teiste vastu suunatud vihaks.
Kauplemine. Sihiks on kas probleemi lahendamine või paratamatuse edasilükkamine.
Masendus. See faas saabub siis, kui kauplemine pole andnud tulemusi. Hakatakse mõistma, et olukord on reaalne, valdavateks emotsioonideks on kurbus, kahetsus ja kaotusevalu.
Leppimine. Leppimise vajalik eeltingimus on kurbuse ja kahetsusega toimetulek. Leppimine saabub siis, kui inimene mõistab, et muutus on jääv.

Oleme praegu kinni algava pandeemia eitamise faasis, millele on lisandumas viha. 
Probleem on selles, et sellesse faasi takerdumine tähendab Eestile vabatahtlikku epideemiat, mille vältimine või mille ulatuse vähendamine otsustaval tegutsemisel oleks ehk võimalik. Pigem antakse sõna probleemi eitajatele.
Kauplemine küll mõnel pool kavalalt juba käib - seda kas ei saagi üldse muuta, siis ka ei pea midagi tegema, pandeemia tuleb niikuinii stiilis või kui pääseme kergemini, siis noh, ennegi olnud selliseid "grippe". Sellise takerdumise hinnaks võivad olla aga paljud elud.   
Kahjuks meie rahvuslik "omapära" ei aita siin karvavõrdki kaasa võitlusel selle saatanliku viirusega. 
Tänane päev on selles mõttes lausa sümptomaatiline. Lausa tüütu oleks tõdeda, et ühel hetkel on eestlastel tekkinud mingit sorti veider ühtsus (mida jälle teises otsas ei tunnistata).
Andresed ja Pearud ja Krõõdadki on kõik veidral ühel meelel, et ...kogu ülejäänud maailma paanitsemine on siin täiesti ülearune, s.t. istume kinni faasis 1. Kui aga probleemi lahendamise või tõkestamisega ei tegeleta, tegeleb probleem meiega ise ja seda viisil, mida mitte kuidagi ei tahaks.