aprill 11, 2010

Saatusemarss




Chopini ühest kirjast:
Minuga juhtus selline kummaline lugu:
Mängisin oma B minoor sonaati paarile Inglise sõbrale.
Suutsin mängida Allegro ja Scherzo enam vähem korrektselt. Olin valmis ründama Marssi, kui nägin äkki klaveri seest ilmutuvaid neidsamu neetuid olendeid, kes kiusasid mind ühel õnnetul ööl Chartreuse-s (Majorca).
Olin sunnitud üheks hetkeks lahkuma, et võtta ennast kokku. Seejärel jätkasin mängu, ütlemata sõnakestki.

( Jutt on sellestsamast leinamarsist, mida siin mängib Valentina Igoshina).

Neetud Katõn.

Mis vägi paneb 4 korda proovima maandada lennukit udus lennuväljale, kust eelnevad lennukid on juba ebaõnnestunult pöördunud tagasi?
Räägitakse, et Poola president visiidil Gruusiasse 2008 ei olnud eriti õnnelik selle üle, et piloot ei julgenud maandada lennukit Tbilisis ja pidi kasutatama naaberlennuvälja. Et lendurit oli koguni karistatud sellise arguse eest.
Räägitakse, et sama lennuk olevat Tartus, Walesa visiidi ajal ajanud lennuväljad segamini ja olevat tahtnud maanduda Ülenurmes. Viimasel hetkel jõutud jaole ja lennuk maandus Raadil. Tu 154 nõuab oma maandamiseks ja õhkutõusuks 2600 m. maandumisrada. Selliseid ei ole igal pool ja nii vist pidigi Smolenskis valitama sõjaväelennuväli, tsiviillennuväli ei olevat selleks kõlvanud. Seal aga ei olnud seadmeid, mis võimaldanuks lennukit maandada udus.
Seni on lennukatastroofides hukkunud 5 presidenti. Poola president oli 6-s. Kuid temaga koos olid veel 50 Seimi saadikut, panga president, sõjaväejuhid, olümpiakomitee president…

Minu kaastunne kõigile poolakatele. Mõistusevastane ja kohutav tragöödia.


Allpool mängib sedasama saatusemarssi Grigori Sokolov, koos viimase osaga, kus arvatakse olevat kujutatud tuult keerutamas ümber hauakivide.

Eks tuul ainsana teab vastuseid sellele, mis olendid pesitsesid Chopini meeles ja klaveris ja mis painajad panevad inimesi tegema saatuslikke otsuseid.



1 Comments:

Blogger Sekeldaja said...

Selle lennukitragöödia asjaolusid muudab üsna põhjalikult see video:
http://www.youtube.com/watch?v=frgKTW3jm_Y

et ka päikese alla midagi uut ei ole leiutatud.

aprill 17, 2010 8:15 PM  

Postita kommentaar

<< Home