aprill 05, 2011

Rikkis lift ja tuumajaam




Laps käis vahepeal matemaatikat lahendamas linnaolümpiaadil.
Seal oli olnud selline ülesanne – lift seisab 13 –ndal korrusel. Projekteerijad – vist arvutiinsenerid - on sinna sisse ehitanud 2 nuppu. Ühele vajutus viib 13 korrust üles (kui viib, kui ei saa, siis ei tee lift midagi). Teisele vajutus viib 8 korrust allapoole.
Ülesandeks ei ole mitte sellisest hullumajast välja pääseda (s.t. sõita 1. korrusele), vaid jõuda 8. korrusele.
Ülesandel oli lahendus täiesti olemas. Kirjutan ainult lõpparvud:
13 – 5 – 18 – 10 – 2 – 15 – 7 – 20 – 12 – 4 – 17 – 9 – 1 (siin tervemõistuslikud kasutajad astuvad liftist välja, viimane võimalus) – 14 – 6 – 19 – 11 – 3 – 16 – 8 . Tehnoloogiline nirvaana on käes, õnnitleme kõiki insenere ja liftikasutajaid!

Vaatasin eile õhtul mingit dokumentaali tuumatehnoloogia arengust ja sama tunne tuli peale, ainult et me oleme korrusest numbriga 1 ammu mööda põrutanud.

Olümpiaad olümpiaadiks. Ülesanded vist olid natuke lihtsad, liiga paljud lapsed (tänapäevane arvutipõlvkond) sai peaaegu maksimumpunktid ja õpetajatel tuli hakata punkte maha nihverdama punktide, komade ja korralikult väljakirjutamata vastuste pärast.
Tänavune Känguru 3-4 klassis näiteks päris nii lihtne ei olnud, üks ülesanne käis omalegi algul üle mõistuse ja loodetavasti pani õieti paika need, kes neid asju parajasti parimini jagas.

Üks näide sellisest matemaatilisest salakavalusest. Olen sellise “otsevidno” tüüpi ülesande kaudne ohver olnud ja tean, millest räägin.

Söönud Puhh ja Iiah mett ja moosi. (Iiah, appi! Moosi, mett?? Kogu klassikaline puhhomaania eeldab sellele eeslipoisile, või tarile, ma ei tea, kumb on moodsam, ohakaid ja mud säärast kraami toiduks pakkuda).
Puhhiga oli asi päris lihtne. 3 potti mett ja 1 pott moosi söödud ära 35 minutiga.
1 pott mett ja 3 potti moosi läks veel kiiremini (mis on loogikavastane, Puhh ikkagi), 25 minutiga.
Vastus on muidugi, et ühe purgi mee peale kulus 10 minutit ja moosi peale 5 minutit

Ja nüüd pane ennast lapse olukorda. Kahe muutujaga võrrandisüsteeme veel ei ole õpitud. Mille abiga sa põhjendad selle asja ära? Issand jumal tuli ja sosistas vastuse??
Ega Iiahigagi asjad paremad ei olnud. 3 purki mett koos moosiga läks 85 minutit, 1 purk koos 3 purgi moosiga 55 minutit.
Mee peale 25 minutit ja moosi peale 10. Otsevidno, nagu Landau oleks ütelnud.

Ja nüüd võrrelge ülesannet sellega, mis oleks tulnud, kui Puhhil oleks kulunud 3 purgi mee ja 1 purgi moosi peale 33 minutit…ja 1 purk mett ja 3 purki moosi endiselt 25 minutit …

Ülesanne ise maksis 5 punkti. Õige vastus andis AINULT 2.5 punkti. Nullirida esimeste kohtade seas peaaegu puudus, s.t. kõik teadsid vastuseid.
Olen matemaatikas eluaeg sellist jama vihanud, kus pead vaatama, kuidas neid vastuseid välja kirjutatakse ja mis vormis seda peab tegema. Elu on õpetanud aga isegi matemaatikas nihverdama, nii et oleksin oma praeguses “tarkuses” hoolega mänginud lolli ja “proovinud” algul väga valede arvudega, näiteks 9 minutit meele ja 8 minutit moosile. Siis oleks veel välja “nuputanud” variandi 11 minutit (ja 2 minutit moosile) ja lõpuks võidukalt kuulutanud vastuse – 10 minutit meele ja 5 minutit moosile.

Oskus mängida lolli maksab meie elus ikka kuradima palju, seda isegi matemaatikas.

1 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

Matemaatik ei saa vist aru, et mõni ongi loll, nii nagu düsgraafia pole mõistetav veatult kirjutajale.
Loodus on ikka targasti teinud, et inimene ei pea olema multitalent, kuigi neidki on olemas, kasvõi Sinu näol.

aprill 05, 2011 2:15 PM  

Postita kommentaar

<< Home