märts 04, 2011

Belmezi näod

Vaadake neid pilte!
Üles on nad võetud ühe Hispaania maja kummitusliku köögi põrandalt.










Kes ka need pildid sinna köögipõranda betooni sisse tegi, igal juhul on selles tunda jumalikku kätt.

Üritan järgnevalt rääkida neist piltidest veidi pikemalt.
Ühes Jumala poolt unustatud Hispaania külas nimega Belmez hakkas alates 1971. aastast toimuma kummalisi asju.



Siin pildil on seda küla kujutatud, koos lossiga, mis künka peal…



Maria Gomez Pereira (pildil) märkas 23. augustil 1971 köögi põrandal kummalist laiku, mis tasapisi muundus inimese näoks. Maria rääkis kujutisest naabitele. Ka nemad pidasid seda väga kummaliseks ja seletamatuks.
Lõpuks raius tema poeg Miguel selle kujutise tsemendist välja ja valas betoonist uue köögipõranda. 5 septembril 1971 aga tekkis sama nägu tsemendi sisse uuesti.
Kuuldus kummalistest nägudest hakkas kiiresti levima. Nägudele tekkis varsti lisa, osad kadusid, uued tekkisid aga juurde ja muutsid kogu aeg oma ilmet…
1972 aasta algul pöördus Jaeni provintsi kuberner (selles provintsis asuski Belmezi küla) Jose Ruiz de Gordoa Quintana Hispaanias paranähtustega tegeleva German de Argumosa poole, et ta nähtust selgitaks. Juhtumiga hakkas tegelema ka Freiburgis paranähtustega tegelev professor Hans Bender, enne seda olid seal tegutsenud kohalikud uurijad...
German de Argumosa oli varem tegelenud kummaliste häälte salvestamisega, kasutades ülitundlike mikrofone. Keda nn. Psikofoonilised hääled huvitavad ja kes ei ole nõrganärviline, võib neid enne magamaminekut kuulata:


Hans Benderi nimi (1907-1991) on paranähtustega tegelejate seas väga tuntud. Freiburgis juhtis ta ülikooli juures tegutsevad psüühiliste nähtuste instituuti, errusaatmise järel (ka seal on kohustuslik pensioneerumine) 1975 aga nn. Eichalde Instituuti. Igal teisipäeval pidas ta Freiburgis paranähtuste loengut ja tudengite seas olid need loengud legendaarsed. ...

Kuigi kujutiste kohta tehti ka keemilisi analüüse, ei leitud sealt värvimise jälgi. Skeptikud on siiski mitmete võimalustega spekuleerinud, näiteks tahma ja äädika kasutusvõimaluste kohta sarnaste piltide tegemisel, kuid ma ei leidnud ühegi skeptiku saidilt näidiseid, kuidas seda asja siiski praktiliselt toimetada.

Ka piltide enestega toimus kummalisi asju. Need MUUTUSID koos maja perenaise Maria meeleoluga !

Pärast notari juuresolekul köögi kinnipitseerimist ja põranda katmist jätkasid pildid omatahtsi muutumist. Eksperiment kestis kaks kuud.
Lisaks kujutiste uurimisele üritasid German de Argumosa ja Hans Bender üles kirjutada ka nende arvatavate vaimude hääli. Midagi neil ka õnnestus. Pildil ongi üks seltskond

(kahjuks ei ole selge, mis seltskond)„hääli“ salvestamas ja kuulamas.





Kui usaldada google translaatorit, (transleerisin hispaania keelest kõige lähemasse mulle teada olevasse keelde, prantsusesse päris loetavate tulemitega), link 5, oli neid komisjone ja uurijaid seal veel, kõige suurem häda selle juures aga siiski ebapiisav dokumenteeritus )

Maria ja tema abikaasa Jeani elu muutus aga kujutiste tõttu lausa põrguks. Oli aegu, mil nende ukse taga tungles tuhandeid inimesi. Mõnel päeval külastas kohta 5000 inimest!
Linnavalitsus ehitas Mariale uue köögi, et perele siiski võimaldada söögivalmistamist. Samal ajal tehti põranda all väljakaevamisi ja leiti ühishaud. Leitud luud pärinesid 13. sajandist, maja ise oli ehitatud muistse surnuaia kohale.



Kahel skeletil puudus pea. Saab vaid spekuleerida selle üle, mis vägivaldsed asjad seal kunagi toimusid (võimalustena räägitakse seal elanud musulmanide tapmisest 17. sajandil ja ka kodusõja metsikustest 1936)
Luud maeti lõpuks ümber katoliiklikule kalmistule. Pildid jätkasid muutumist ja ilmumist. Üleüldse on umbes 38 aasta jooksul seal tekkinud – kadunud 3000 (!!) kujutist.
Hoolimata spekulatsioonidest gigantliku võltsingu suhtes ei ole leitud ühtegi kandidaati, kes sellisel tasemel ja seda nii osavalt - pitseeritud ruumi jälgedeta sisse murdes, katted eemaldades etc..., suudaks neid sooritada. Ja nii tuleks seda teha peaaegu 40 aasta jooksul...3000 (!!) korda.
Saladuseks on jäänud ka viis, kuidas, mis vahenditega see sooritati. On spekuleeritud Maria naabri pojast, kes olevat olnud andekas kunstnik. Kuid need on kõik LINNALEGENDID. Skeptikud on küll väga kiired kõike mõistetamatut ise linnalegendiks kuulutama, nende enda toimetamised kahjuks aga ei kannata sageli mitte mingit teaduslikku kriitikat. Sageli loetakse edukaks ümberlükkeks väljanaermist, halvustamist ja kuulujuttude levitamist (nagu näiteks see viide naabri pojale, kes olevat kunstnik). Vahel põhjendatakse seda sellega, et publik ongi nii loll ja vajab vaid väljanaermist. Minu arvates, kui skeptitsism tõesti peab lugu teadusest, võiks asi olla vastupidi, skeptilised ümberlükked võiksid ranguselt paranähtuste uurijaid ÜLETADA. Seda aga juhtub üsna harva.

Skeptitsism oleks aga väga vajalik selle rangel kujul, kellelegi (ka tõsisematele paranähtuste uurijatele enestele, kes sageli ise paljastavad petiseid) ei too kasu petturid…
Belmezi kohta on kirjutatud koguni 2 raamatut, õnnetuseks on mõlemad hispaaniakeelsed.
Sotsioloogilist poolt käsitleb Manuel Martin Serrano raamat „Sociologia del Milagro“ („Ime sotsioloogiaga).
Nagu alati, on sotsioloogilise uuringu kasutegur nullile üsna lähedane suurus.
Mitteskeptiline hispaaniakeelne raamat, kahjuks ka mitte teaduslik, on ka kirjutatud. Autoriks
Jose Martinez-Romero, „Las Caras de Belmez“ (tõlkes Belmezi näod)
Räägitakse, et kõige põhjalikumalt on seni juhtunut käsitletud raamatus
„The Seen and the Unseen“ (Nähtav ja nähtamatu) I peatükis, autoriks Andrew MacKenzie.
Interneti avarustest kahjuks ei leia väga palju Belmezi kohta, see tingib jutu lühiduse, kirjutaksin muidu pikemalt.
Kahjuks ka nii Hans Bender kui German de Argumosa ei ole väga põhjalikult oma uuringutulemeid publitseerinud. See teeb nukraks, sest nimetas Hans Bender seda nähtust samal ajal kõige väljapaistvamaks ja paremini dokumenteerituks paranähtuseks 20. sajandil. ..
Praeguseks on Hans Bender (1991) ja German de Argumosa (2007) manalas, Maria suri 2004. Tema poeg pani selle maja seejärel müüki, kujutised aga jätkasid ilmumist ka peale Juani ja Maria surma, üks ilmunud pilt kujutaski Juani...
Müüa tal seda maja aga kuidagi ei õnnestunud. Üks prantslane, Cristophe Barbe käis seal veel 2009 vaatamas ja ajas Migueliga juttu. (vt. linkide sektsioonist 3)
Tal õnnestus isegi salvestada sõnum Marialt oma makilindile, nagu filmilt võib veenduda.
German de Argumosal ja teiste uurijate poolt salvestatud hääli Belmezist saate leida lingilt 5, peate seda hispaaniakeelset linki pikalt lehitsema, ühe koha peal on linke helisalvestistele.
Hoolimata parauurijate tegevusest, massilisest turismist ja lõputust ajalehekõmust on nende piltide saladus jäänud lahendamata. Ma ei pea ka seda eriti dokumenteerituks. Elementaarse teaduse kaanonite järgi peaks olema tehtud mingi aruanne piltidest, nende muutumisest ajas, kuupäevade ja kujutiste kaupa, üksikasjaline analüüs sellest, kuidas nad omavahel paiknesid ja seejärel muutusid ...

Kes viitsib, võib minu toodud piltidele lisa otsida märksõnade
„Belmez faces“,“ Belmez Gesichter“, „Visages de Belmez“, „Caras de Belmez“… abil.
Mina olen neid vaadates tasapisi uskujaks hakanud.

Mis mind veel veidi veenab – algas see lugu Franco valitsusajal. Enne, kui parauurijate juurde jõuti, olevat seda kohta politsei ja sõjavägi koguni valvanud. Pildid ilmusid edasi, tegijat aga ei tuvastatud ikkagi. Jälle nagu viljaringidegi puhul on tegemist USKUMATULT OSAVATE petistega, kelle tegevust ei suudeta isegi päevavalges järgi ahvida, kasutades näiteks väidetud tahma ja äädika tehnoloogiat. Franco minu teada ei armastanud eriti paranähtusi ja tema rezhiim oleks meeleldi petise vahele võtnud...

Kriitika korras:
Kindlasti kuluks ära nende piltide originaalis nägemine, oleks vaja käia kohal, lugeda läbi nimetatud raamatud (mis kõik võtavad raha ja aega). Tekib küsimus, kas mõni meediumivõimeid omav isik ei võiks nende vaimudega ühendust võtta, kes seal ennast ilmutavad. Ühesõnaga, seda nähtust peaks uurima ka praegu edasi, kui hüpotees kummitavatest vaimudest paika peab.
Ja skeptikute spekulatiivsete väidete tõestuseks oleks vaja need asjad seal betooni sees järgi teha, leida mingigi motivatsioon 3000(!!) pildi loomiseks ja aastakümneid kestvaks konspireerimiseks…
Internet küll pidi ühendama inimesi, kuid vähemalt Belmezi „kõige paremini dokumenteeritud“ juhtumi korral jäi materjali napiks. Sain küll tohutud arvu rämpslinke, kuid kõik enamasti sisaldavad sedasama nappi informatsiooni, mis minagi siin teile siin kirjutan. Sageli on see veel lühemaks editeeritud, sest rohkemat kui paar tuhat tähemärki tänapäeva inimesed pole võimelised lugema.
KUI parahüpotees aga paika peab, võiks me mõelda ka nendele.
Kas need vaimud seal tõesti tahtsid seda, et see asi „jääkski sinnapaika“? Võib olla oli see nende ainuke võimalus anda märku seal kunagi toimunud võigastest kuritöödest. Hispaania on ju „kuulus“ oma inkvisitsiooni poolest…

Linke ja viiteid, kust asja ise uurida saab.


1. WIKI
Wiki artikkel on natuke pealiskaudne, lingid ei tööta ja tekst liiga skeptiliseks disainitud.
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9lmez_Faces

Hans Bender, German de Argumosast mõned artiklid
Siin on tema surma puhul avaldatud ülevaade tema elust:
http://www.igpp.de/english/varia/bender.htm
Wiki artikkel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Bender
German de Argumosast on hispaaniakeelne WIKI, tõlge inglise või prantsuse keelde on mõningal määral arusaadav (eestit ei soovita).
http://es.wikipedia.org/wiki/Germ%C3%A1n_de_Argumosa

2. Veidi kompilatsioone Belmezi nägudest:

a) http://www.wormwoodchronicles.com/wormwood-files/faces-of-belmez
b) http://paranormal-insight.ipbhost.com/lofiversion/index.php/t664.html
c) http://www.creativespirits.net/paranormal/ghost-definitions/belmez-faces/

3. Cristophe Barbe 2 linki Belmezist. Teine on reisivideo.

I http://www.christophebarbe.com/mediatek/enquetes/files/07ed271dad5a83cb44dba45a6044c2b6-4.html
PS! Siin hiir minu arvutis, Google Chrome ei toimi, küll aga nooleklahvid.
II http://www.christophebarbe.com/mediatek/enquetes/belmez/belmez.html

4. Teisi jutjuubikuid.

a) http://www.youtube.com/watch?v=12dNZdIiVXM&feature=related
b) http://www.youtube.com/watch?v=Ghd-rl33WWA&feature=related
Kaks hispaaniakeelset videot:
c) http://www.youtube.com/watch?v=CoH1uVnr1Pk&feature=related
d) http://www.youtube.com/watch?v=LZjKeLlpLl4

5. Pedro Amorosi Belmezi nägudele (ja häältele!) pühendatud hispaaniakeelne lehekülg.


http://www.otrosmundos.eu/blog1/?tag=caras-de-belmez

Ja nii edasi ja nii edasi. 2011 on kuulutatud välja mingi konverents – 40 aastat Belmezi nägusid, hispaania keeles. Uurimine läheb edasi.
Tundub, et samas külas kummitab jälle, nüüd muudes kohtades. Olen leidnud sellekohaseid teateid...

Elame - näeme, või täpsemini, elame ära ja siis näeme, mis sealpool täpsemalt toimub või ei toimu.

1 Comments:

Blogger chi said...

Võiks tõesti keegi teemat lähemalt uurida, et poleks neid ähmaseid kujutletavaid piirjooni...

Need hääled olid küll... Mul pole sõnu...

märts 05, 2011 10:29 PM  

Postita kommentaar

<< Home