november 23, 2010

Sebrad ja krokodillid




Looduses on kõik lihtsam, kui inimeste keskel. Seal on eri liigid omavahel lepitamatus tasakaalus ja vastuolus. Ühe õnn on teise õnnetus.
Jõgi tuleb ületada. Esimesed ja tagaminejad tapetakse. Keskmised üle jõe lähevad.
Meil on jõel patrullivad krokodillid sageli triibulist karva. Nii peab tavasebra omama erilist oskust vahet teha omade ja valede triipude vahel.
Kui sebradel oleks olemas mõistus, ei läheks tõenäoliselt ükski üle jõe. Aga neil, lollikestel, ei ole ju, nende õnneks, sest siis sureksid nad oma
suurest tarkusest kõik nälga, sest teisel poole jõge on rohumaad, siinpool saab toit varsti otsa.

Kes arvavad, et ehk oleks targem tegu tippdirigendi pagendamise ja tipporkestri lagundamise asemel vahetada välja peadirigent Jänes,
saavad allkirja anda siin:
http://petitsioon.ee/kultuuriinimeste-umbusaldusavaldus

Arvatavasti just broilerite poolt on tekitatud ka Laine toetusavalduste koht. Leiate ka selle ja saate teha valiku.
Loodan, et Jänese toetusavalduse teksti sisse on sisse kirjutatud
vankumatu nõue seista eesti rahva säilimise eest ja kõigi üleminek täielikule isemajandamisele, vabanevad rahad aga suunata laste muusikakoolidele.
Milline tippiroonia, võiks mõni hüüda! Ei, see on kogemata väljakukkunud künism ühest enda arust tippblogija tekstist.

Neeme Järvi teistkordse pagendamisega on selgeks saanud tõsiasi, et tegelikult on kõik endine.
Endine sellest ajast, kui Pärti pagendati, endine sellest ajast, kui Järvi siit lahkus.
Muutused on vormiriietuses, vormistamises. ENSV -s kõlbas inimeseks tänavalt proletaarlane, lihtne inimene ja sildiks
kodumaa reetmine. Praegu on inimeseks tänavalt ennast suvaliselt pähetuleva sobiva nimega sildistav parteibroiler.
See joonib alla tõsiasja, et meil on avalikus foorumis toimuvad asjad läbikukkunud eksperimendid seni, kuni igaühe mütsile ei ole
täpselt kirjutatud, kes ta on, mis ta nimi on ja kas ta on piisavalt respektaabel ütlema oma arvamust või ei ole.
Nii et täpp Interneti I peal osutus lihtsalt tindiplekiks. Vabandatatagu vahepealset illusiooni jagamist, nagu meil oleks võimalik vaba arvamustevahetus
või et kuulume kuidagi Euroopasse. See jälle viib mõtted sellele, et aeg oleks selline kord kehtima saada, kus selliseid muresid üldse enam ei oleks.

Lisaksin siia veel kusagilt kommisabast, broilerikisa keskelt ilmutunud kommentaari, mis asja kõige paremini paika paneb.
kellel on pretensione autorsusega, kirjutagu ssekeldaja@hot.ee.


hoi, kaasmaalased! Mina siin! Vaatasin, et Jänes saab miinuseid ja Järvi plusse - panin siis neile kummalegi vastavalt ühe juurde. Teie kiiduväärset möla ei viitsinud lugeda, sest vaadake, mis kell on ja pealegi käib see saaga juba ma ei tea kui kaua. Millal see algas? Aga noh, pole tähtis.

Aga üks kommentaar jäi silma selsamal lehel siin: Robi 23.11.2010 03:08 - tervitan Sind! Tead, uurisin minagi äsja huviga neid julgeid kulturiste, keda oli praeguseks hetkeks kogunenud täpselt 200. Ei rohkem ega vähem. Mitte ühtegi, kordan - mitte ühtegi mulle tuttavat kultuuritegelase nime ma sealt ei leidnud. Esimese kahesaja hulgas julgesid oma nime avalikustada vaid need, keda mitte keegi ei tunne? No hea küll, oma pere või äärmisel juhul küla välja arvatud, aga mõte jääb samaks.

Võib-olla oli esimene, kelle kohta on seal "nimi teada", näiteks Eri Klas? Või äkki Arne Mikk? Kas Voldemar Kuslap jäi mul kogemata kahe silma vahele? Toetas ju rahvas raskel hetkel teda? Kus on iluvõimleja Ott Kiivikase muskel? Kõvad ärapanijad Juur ja Oja on oma allkirjad nii ära pannud, et vist isegi ei leia üles? Kuhu meie armastatud rahvakirjanik Kivirähk alla kirjutas? Või pole nad kultuuritegelased? Kihnu-Virve, muidu hakkaja parašütist ja tuuritaja?

Võtkem ekraanilt tantsivaid ja laulvaid kultuuritähti, kas on keegi neist midagi öelnud või kirjutanud. Tülgastumiseni on üles riputatud seisukohti kuldselt triolt Jänes-Järvi-Siitan. Jah, muidugi, üks kultuuritegelane läks meelest - ansip -, aga see oleks võinud küll kasutada võimalust vait olla. Kas on reäälitisõudjad mingi seisukoha võtnud? Ega ei tea, keda nõia-nastja toetab? Olaf Suuder? Vabariigi sünnipäeval nähtud pikk pingviinide rivi? Ja nii edasi ja nii edasi ja nii edasi...

Vaatasin praegu huvi pärast järele, napilt nädal seda saagat ainult ongi ette kantud. Aga kõrvad jooksevad sitavett, nagu oleks juba kuu aega ajusid pestud. Matsirahvas ei rahune, kuldne trio ei lagune ja kultuur ainult mädaneb.

Teise Ilmasõja aegse pastor Martin Niemölleri preestrikraesse aetakse järgmist lausungit, mis ta olevat fašistide kohta öelnud:

Kõigepealt tulid nad juutide järele,
aga ma ei öelnud midagi, sest ma ei olnud juut.
Siis tulid nad järele kommunistidele,
aga ma ei öelnud midagi, sest ma ei olnud kommunist.
Siis tulid nad ametiühingumeeste järele,
aga ma ei öelnud midagi, sest ma ei olnud ametiühingust.
Siis tulid nad mulle järele,
aga enam ei olnud kedagi, kes midagi ütleks
.

Kas usute, et teie olete viimane lahkumissümfoonikuist?

5 Comments:

Anonymous Liisi Ojamaa said...

'tähh, sekeldaja, kes Sa ka ei olex.

Demokraatia huvides lisan toetajate lingi ka siia: http://petitsioon.ee/laine-toetuseks .

Õige kõnekas näide sellest, mida neil öelda on. Annax taevas meile rohkem selliseid vastaseid!

Mis puutub avalikult alla kirjutanutesse, okei, ma saan aru, et mina olen nishikultuur, isegi Aidi Vallik on lihtsalt mingi rahvusvaheliselt tunnustatud noorsookirjanik, aga kes Rein Rannapi nime ära ei tunne, sellel on ilmselt isegi tantsusaate & suvetuuridega natuke . . . eeem . . . lynklikult?

november 24, 2010 1:35 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Tsitaatkommentaarilt oled ära jätnud esimese tähe, peab olema: Ahoi, ... jne.

Autorsusega ei ole probleeme, sest kirjutasin selle anonüümsena kommenteerides ja kingin ta sellega vabalt paljundatavaks ning taasesitatavaks nii tulututele kui tulusatele ettevõtetele, kuna algsest pesapaigast on see vähem kui kolme kuu pärast lugemiseks niikuinii kättesaamatu.
http://www.postimees.ee/?id=345897&com=1&lk=4

Vaba arvamustevahetust ei taga mitte nimelisus, nagu sa isegi EPLO järgi võid tunnistada, ega anonüümsus. Pikalt ei viitsi kirjutada, aga märksõnad traditsioonid, kultuur, haridus jms on sellega kõvasti seotud. Kõigest hoolimata on teada, et vaba arvamustevahetuse eeskuju Vana-Kreeka ühiskond mõjutas küll suuresti Lääne elukorraldust ning arusaama maailmast, kuid ühiskonna enda kokkuvarisemist ära ei hoidnud.

Tervitades
Joosep Haiden
alias
Viimas Sai
alias
Veel Paar Kommentaari Sulle Kirjutanud
alias
Vihastamapanevalt Paljunimeline
alias
Anonüümne Kommenteerija :)

november 28, 2010 9:58 PM  
Anonymous Anonüümne said...

PS Sekeldaja poolt tsiteeritud kommentaar vihjab kellaajale, see oli 23.11.2010 04:53, mitte varakult üles tõustud, vaid veel magama minemata. Lugesin uudiseid ja vähemkommenteeritute taga ka kirjapandud arvamusi. Tolle petitsioonuudise taga oli selleks ajaks neid lugemiseks ja süvenemiseks liiaks palju kogunenud. Vaatasin esimesed neli üle ja edasi tegin nagu kommentaaris kirjutasin: kui plusse oli rohkem, siis panin ühe juurde, kui miinuseid rohkem, siis sinna. Kui punktivahe ei olnud otsustamiseks piisav, siis jätsin selle lihtsalt vahele.

Algselt plaanisin sealsamas punktijagamist lahti kirjutada, kuid jutt läks niigi pikaks ning tegelikult, kelle see asi on :) Noh, nüüd sai siis nurgataga ikkagi kõik ausalt ära räägitud ja üles tunnistatud. Igatahes, ärge teie niimoodi tehke, katsuge ikka süveneda, millele oma heakskiidu annate või mida laidate, eks ole.


Ikka teie -
See Ja Teine

november 28, 2010 10:12 PM  
Anonymous Anonüümne said...

PPS Vaatasin veel viimast korda üle ja ennäe! veel üks trükiviga sekeldajal sisse lipsanud! Originaalis oli lause vaikimisvõimaluse mahamagamisest nii:

"Jah, muidugi, üks kultuuritegelane läks meelest - ansitt -, aga see oleks võinud küll kasutada võimalust vait olla."

Ei kirjutanud mina Eesti Vabariigi lugupeetud peaministri nime väikese tähega!

Tolles originaalkommentaaris olid olulised järgmised elemendid: kommenteerija nimi, kellaaeg, ansitt, Päevalehe kommentaariumist kiirkorras mahakopeeritud (ja grammatikasõelutud) Niemölleri tõlge ning retooriline küsimus lahkumissümfoonikuist. Ülejäänu oli kaste ja garneering, mis pidid peitma allaneelatavat konksu. Niemölleri lausungi kohta on liikvel palju versioone, kuid see Päevalehest leitu tundus neist pipraseim olema :)

Sama -
Solgutaja :)

november 28, 2010 10:38 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Uups! Juba hakkasin brauserit sulgema, kui märkasin lauset, mis vist mulle mõeldud.

Liisi Ojamaa: "Mis puutub avalikult alla kirjutanutesse, okei, ma saan aru, et mina olen nishikultuur, isegi Aidi Vallik on lihtsalt mingi rahvusvaheliselt tunnustatud noorsookirjanik, aga kes Rein Rannapi nime ära ei tunne, sellel on ilmselt isegi tantsusaate & suvetuuridega natuke . . . eeem . . . lynklikult?"

Saad aru, et oled nišikultuur, kirjaoskamatu? No miks ei, kui nüüd maltsa kultuuriks pidada... Keegi rahvusvaheliselt tunnustatud noorsookirjanik? Tema võiks siis küll nišikultuuriks liigitada, kuigi, kahju küll, isegi nobelistideks saavad vahel kirjanikud, kelle puhul ka pärast nende lugemist võib rahumeeli õlgu kehitada: ilmselt jälle kusagil oli linnuke puudu.

Ah et Rein Rannap oli esimese kahesaja allakirjutanu seas? Oot', ma kohe vaatan... No mis sa kostad, ongi kirjas:
460. 23.11.2010 19:57 Rein Rannap pianist ja helilooja

Vaadates tema järjekorranumbrit, allakirjutamise kellaaega ja võrreldes mulle Postimehesse kommentaari kirjutamise ajal kättesaadavate andmetega, pean tõdema, et Liisil on raskusi mitte ainult kirjutamisega, vaid juba lugemisega. Viimase puudulikust oskusest tulenevalt ongi raske midagi enamat tahta. Kui selline on nišikultuur, siis olen mina peavoolukulturist :D

Mis ma oskan soovitada, Liisi... Hari ennast! Kui tervet ei jõua, hari pool, aga hari ise! Teised pole sellega seni hakkama saanud, järelikult on viimane lootus sinu peal.

Edu soovides
Peavo Oluist

november 28, 2010 11:06 PM  

Postita kommentaar

<< Home