juuni 03, 2011

Mis nad seal plangu taga ometi teevad?







Hoolimata süüdimatu tuumapropaganda jätkumisest akadeemik Raukasega eesotsas ei ole Fukushima tuumajaamas toimuvast tegelikult suurt midagi teada.
Teada on, et alates 31. märtsist ei ole leida MITTE ÜHTEGI satelliidipilti sellest kohast.
Teada on mõned veebikaamerad siiski, mis mingeid ähmaseid pilte ometi levitavad. Aeg ajalt tõuseb mõne reaktori kohale auru, siis jälle on vaikus. Ka nüüd, enenews.com –s, käib pikk spekulatsioon ühe aurupahvaku peale 4 –ndast reaktorist. Mis aurab, põleb, sulab, eraldub? Mitte midagi ei ole teada.
Teada on ühe radiatsioonianduri näidud 1. reaktori juurest. Aeg ajalt on seal radiatsiooni 40 sievertit tunnis. Siis jälle tõuseb see tase 200 sieverti peale. Teada on, et selline radiatsioon tapab isegi robotid, isegi need ei ole võimelised tegema mitte ühtegi liigutust, kui tase on üle 10 sieverti tunnis. Jaapanis aga tuumaroboteid ei ole arendatud, kuna oldi nii kindlad, et midagi juhtuda ei saa. 2001 arendati mõned ja jäeti kohe unarusse, üks istub praegu teadusmuuseumis ja keegi ei oska seda käima panna.
Kuid selline regulaarsus tõusu ja langusega ütleb üsna üheselt seda, et vähemalt reaktor 1-s on kriitilisus aeg ajalt hoos ja siis jälle võtab hoogu maha. Ja kuidas seda mahavõttu saavutatakse, äkki veega jahutusega? Ma ei tea.
Siis on teada radioaktiivse joodi näitusid siin ja seal. See aine tekib ainult ahelreaktsioonil ja kaob suhteliselt kiirelt, 8 päevaga kahaneb tase 2 korda. Seetõttu selle aine kiirguse piigid mistahes kohas põhjapoolkeral annavad märku, et Fukushimas aeg ajalt on seis jälle kriitiline ja aeg ajalt rahuneb mõni pott maha. Võib olla 1., võib olla 3, võib olla 4.s.
Võib olla on sulanud tuumakütus jõudnud juba põhjaveeni, siis on oodata põhjavee suurreostust Fukushima ümbruses.
Peaaegu mitte midagi ei ole teada plutooniumi levikust.
Teada on, et jahutusvett on igasugustes sahtides ja kanalites umbes 100000 tonni ja varsti on kõik kohad seda täis, „ääreni“ on üsna vähe minna ja taifuunihooajaga seoses toob taevas ka vett juurde. Ühesõnaga, varem või hiljem saab ookean jälle radioaktiivset lisa, mis kindlasti jälle hästi kiiresti lahjendub, kui kasutada sündmuse jaoks kasutatavat pseudooptimistlikku dzhugasviliiti.
Teada on ometi, et ei lahjendu midagi ja mõnes kalas on seda juba võimalik leida.
Teada on, et mingi leping sõlmiti AREVA-ga selle sogase vee puhastuseks, aga lepingu detailid on saladus ja meie ei teagi, kas teisi radionukliide ka sealt veest eemaldatakse peale TSEESIUMI.
Teada on, et Saksamaa lõpetab tuumajaamade kasutuse.
Teada on, et „ohutute“ radiatsiooni tasemete osas tuleb tõenäoliselt kogu maailmas korrigeerimine. Ameerikas see juba käib, mitusada korda senisest kõrgemaks, EPA siselistist on lekitatud vastavat kirjavahetust selliste ettepanekutega. Ometi mingi ime läbi avalikustati APRILLI andmed Delaware osariigi veest, seal on tseesiumi üle normi praeguse, tõenäoliselt varsti naeruväärselt kõrge puhtusestandardi järgi.
Kus on mai andmed? Kõik suubub vaikimisse.
Teada on, et jaapanlased peavad ilmselt kolima Fukushimast kaugemale veel paljudest muudestki kohtades,mitte ainult 20 – 30 km. raadiuses, mõned radioaktiivsed kohad on üsna kaugel sellest tossavast jaamast. Kui neid lausa ei aeta, lähevad nad ise. Aga tervet Jaapani pealinna kolida on ikka üsna võimatu. Kõiki Jaapani põlde on ka kolida võimatu. Tsernobõl saastas 20 % Valgevene põldudest.
Umbes samas või veel enamas suurusjärgus saastub Jaapani põllumajandus.
Veel nupukesi siit ja sealt, mitte enam peavoolu meediast ja ongi kõik. Ja selle kõige taustaks on lausa kummastav vaikus peameedias, sest sellegi vähese ja spekulatiivse olen välja õngitsenud enenews.com pealt.
Sealt, enenews.com-st aeg ajalt midagi leiab, kord on jälle kusagil radiatsiooni palju, TEPCO ütleb mõne mõõdiku näidu ja hindab oma olukorda optimistlikult. Tegelikult ei oska jälle midagi muud teha, kui natuke uskuda ja siis edasi mõelda, küllap oleme jälle petta saanud.
„Sõnavabadusest hiilgavas“ Lääne meedias on osatud luua surnud tsoon tuumateema ümber ja mitte miski ei häiri seda näilist rahu. G 8 kogunes kokku. Mis lepiti kokku? Vaikus.
YT-st on aga leida üsna kummastav intervjuu ei kellegi muu kui Vladimir Zhirinovskiga.
See mees väitis Gruusia veinidega seoses üsna ühemõtteliselt, et maailmas on 4 pealinna, kus otsustaks asju. Venemaa, Hiina, EU ja USA. Ja Venemaa on tõusul. Ja Venemaal olevat salarelv, nii et kui te grusiinid veel palju kobisete, tekib Musta merre ka tsunami ja pühib palju asju minema. Ma ei viitsi osundada ja täpseid tsitaate selle üsna hullu ja rumala mehe jutust tuua, aga see salarelv paneb küll mõtlema. Ta on siiski Venemaa eliidis toimuvast teadlik ja lapse suu ei valeta. Ilmselt on samasugune „salarelv“ ka jänkidel ja see paneb mitmed asjad teise valgusesse. Hullumeelsus?
Ka Smolensk oli üks lakmuspaber maailmas toimuvale ja üsna ühene.
Vaadake ja võrrelge kuupäevi ja kellaaegu:
Maavärin – kl. 14:46 Jaapani aja järgi, 11 märts (11) 2011.
911 – 8:46 New Yorgi aja järgi. 11 ja 46, minutipeale kokkulangevus!
Kellelegi meeldib jätta signatuure.
Siit muidugi võib mõelda igatpidi edasi ja tagasi. On küsitud näiteks sedagi, kas nii suur maavärin võib tekitada nii vähe purustusi. Kõik purustused on tekitatud TSUNAMI poolt.
Küsitakse ilmselt edasi ka teiste sarnaste tsunamide kohta ja veealuste hiidmaavärinate kohta.
Ehk tasub võtta ette ja vaadata ära, mida Jüri Linal asja kohta öelda on?
4-9 juuni olevat Sõpruse kinos tema uus film vaadatav. Tartus toimub see täna, 3 juunil kl 19:00, Dorpati konverentsikeskuses, 5 euri olevat pilet. Nii ma netist sirvisin.
Kui sellest asjast ka kübeke tõsi on, siis esimene mõte on, et need hullumeelsed tuleks kiiresti võimu juurest isoleerida. See asi isegi ületab Rooma imperaatorite nõmedusi suurusjärgu võrra.
Aeg on liigestest lahti, kuradi lahti on ja see ei ole lihtsalt kusagil õukonnas toimuv totrus ja pilastus, see puudutab meid kõiki. Tuumasaastel on omadus levida kõikide peale, sellest sõltumata, kas kodanik ilmutab nende asjade vastu huvi või ei ilmuta või oskab kõrvale hoida.
Võiks veel sõnu peale lugeda, seda on tehtud ja kahjuks asjatult. Iga võim korrumpeerib ja absoluutne võim pätistab ja korrumpeerib absoluutselt. Kuningad tunduvad praegu inglitena selle kõige kõrval, mis maailmas hetkel käib. Nad muuseas oskasid enamasti ka mingeid pille mängida – Preisi kuningas Friedrich mängis flööti, Hispaania kuninga õukonnas oli Scarlatti Portugali printsessi ja seejärel kuninganna Maria Barbara isiklik klavessiiniõpetaja. Ja need sonaadid, mida ta kuningannale kirjutas, olid väga rasked mängida, kuninganna pidi olema tõeline virtuoos...
Aga väga haigeid inimesi ei ravi isegi muusika. Jälle kontranäide Hispaania õukonnast, Farinelli laulud ravisid Hispaania kuninga terveks depressioonist. Aga vaevalt, et klassika võiks midagi ära teha Tartu vanglas ja praeguses võimueliidiski.

Meie tehnoloogiline tase aga ei võimalda muid alternatiive avatud ja ratsionaalsele valitsuskorraldusele.
Hetkel on inimkond sellest ideaalis järjest enam kaugenemas. Kuigi salajasuse ja valetamise ja varjamise ülistuslaul käib juba sajandeid, ei kaota see meie ja ka nende vastutust nende valikute ees, mida meie teeme ja nemad praegu teevad. Laseme pätid võimule, tuleb leppida tagajärgedega, näiteks nagu Napoli prügikoristuses vahepeal oli. Lase sant sauna, siis tahab lavale, ütleks eesti vanasõna. Ja siis paneb sauna põlema, võiks jätkata.

1 Comments:

Blogger Sekeldaja said...

Eile tõesti oli Tasku kinosaalis Jüri film ja juttu räägiti ka.
Soovitan ära vaadata. Film on minu arvates rohkem õnnestunud, kui raamat, sinna selline emotsionaalne lähenemisnurk sobib.

juuni 04, 2011 7:54 AM  

Postita kommentaar

<< Home