märts 07, 2009

Valge klaver jõudis Tartusse!








Eile sai Tartu Ülikooli aulas esimest korda avalikul kontserdil kuulata Steinway "Valget klaverit" Kalle Randalu käsitluses.
Nüüd on ime sünniks kõik olemas, saal, klaver ja maailmatasemel esinejad!
Mul ei ole esitada helisalvestust (ja ka luba puudub), seetõttu viitan Youtubest Friedrich Guldale, Mozarti Fantaasiale re-minoor. Seda lugu mängis ka Kalle väga hingestatult.

2. link on kontserdil kõlanud Sumera "1981" mida Youtubes esitab tema tütar, Kadri-Ann Sumera.


Väga kaunis algus sellele klaverile!
Ootan sellele kontserdile sellel kevadel toimekat jätku!
Selle klaveri saabumisele aitasid kaasa paljud tartlased, aga eriti interpreedid, kelle paljude esinemiste tulud on läinud selle pilli tuleku heaks.
Meenutan siin hea sõnaga sügisel toimunud Tanel Joametsa kontserti. Mind vaimustas ja hämmastas tõeliselt Tanel Joametsa suurepärane, väga haarav ja rikas Skrjabini käsitlus.
Väga tahaks kõrvuti kõigi teiste nimedega näha ka meie Tartu esipianisti selle klaveri võimeid proovimas!
Miskipärast ma olen hoidunud klaveri kuulamisest Vanemuise kontserdisaalis - selle saali akustika ikkagi jääb alla Ülikooli aula suurepärasele akustikale.
See paneb nõuded ka kuulajale, kahjuks. Mingite kommipaberite krõbin, mõne lapse nihelemine, kõik kostub ja kuuldub läbi! Aga see käib alati väga rahvarohkete kontsertitega kaasa. Selle kompenseerib peaaegu alati sadade inimeste ühise hingamise ja kuulamise tunne, mida tühjas saalis ei koge.

Sildid: