mai 08, 2018

Alkeemiline intelligentsus














Praegust seisu tehisintellekti vallas tuleb nimetada siiski läbimurdeolukorraks. Kui google Alphazero tõesti õppis male ära nelja tunniga, mis on täiesti võimalik, siis ainuüksi see asjaolu meile midagi osundab.
Al Rahimi on üks selle ala eksperte, kes tõi esile, et praegune AI on samal aja ka alkeemia. Segatakse kokku midagi närvivõrkudest ja vaadatakse, mis välja tuleb. Vt. näiteks

http://www.sciencemag.org/news/2018/05/ai-researchers-allege-machine-learning-alchemyja nii edasi otsingusõnedega Alchemy ja AI.
See on üsna ohtlik kokteil. Lastele on sattunud kätte mänguasjad ja nad proovivad nendega igasuguseid huvitavaid asju teha. Aga mänguasjad võivad plahvatada, nagu sõjajärgsel ajal oligi.
Esimest korda on arvutitega nii, et eksperdid ise ei saa aru, mida nende kirjutatud programm teeb [mööndustega, isegi täiesti tavaline programmi veateade, ütleme näiteks Drupali php error, on lehekülje pikune krüptograafia. Aga lõpuks saab ikkagi kätte selle, mis viltu läks].
See meenutabki keskaja alkeemikuid, isegi maagiline vormel kullast, milleks praegu on küll inimõistusega võrdväärse mõistuse ehitamine elektroonikajuppidest.
Ja mis sellest siis saab?  Oli ju üks kuningas, Midas nimi, keda niimoodi õnnistati, et kõik, mida ta puutus, muutus kullaks.  Sai ta õnnelikuks?
Meid ei rahusta siin kahjuks mitte üks põrm väide, et küll kõik laabub. Meid ei rahusta isegi AI ekspertide usk, et see probleem saab oluliseks alles kusagil aastal 2075 (enamus eksperte arvab praegu nii, kuigi 1% usub, et juba 10 aasta möödudes on see asi käes).
Ka tuumafüüsikud arvasid, et aatomituumast energia kättesaamine võtab väga palju aega, Ernest Rutherford arvas seda veel aastal 1933. Aga näe, pomm oli valmis ja kasutatigi 1945.
Ka Google ja Tesla liidrid Sergei Brin ja Elon Musk on avaldanud kartusi AI tuleviku osas
[Võimalik, et refereerin natukene pikemalt sellest lähiajal].
GPU -le on lisandunud TPU-d (ma ei tea muuseas, mis asjad on TPU-d. Igal juhul saab nendega ehitada närvivõrke ja praegune AI suurmood on närvivõrgud).
Tuleksima tagasi maa peale.
AI koos robotitega on juba praegu röövimas töö taksojuhtidelt, varsti veoautojuhtidelt, ehk isegi pilootidelt (ka see juhtub üsna kiirelt, sest taga on suur raha kokkuhoid), laborantidelt, ehitajatelt...
Lähitulevikus (10-20 aastat) on löögi all vähemalt 1/3 töökohtadest suhteliselt optimistlike hinnagute järgi.
Ja need kiidetud uued töökohad, mida uus tehnoloogia tekitavata, kahjuks ei ole isegi ennast ilmutanud ühelegi inimkonna õnne prohvetile. Neid lihtsalt ei teki, pigem võetakse isegi infotehnoloogia vallas töö paljudel töö käest ära. Üks töökoht AI-s võtab näiteks leiva viielt arendajalt või midagi sarnases proportsioonis.
Lahedad 90-ndad on vaid mälestus.  Siis istus iga ettevõtte nurgas abivalmis arvutispetsialist (sest muidu tundus täiesti võimatu kõige selle uue asjaga hakkama saada). Praegu on inimesed tarkvaraga niivõrd kohanenud, et spetsialisti saab vaid kohale tellides ja suure raha eest ja alles siis, kui probleem on tõesti über tehniline ja keeruline.
Normaalne oleks näiteks sellest lähtuvalt inimeste tööpäeva pikkustki lühendada - 6 tunnini. Selle asemel saab aga pigem tööpuudust ära kasutada, pigistades neilt õnnelikelt tublidelt viimase välja - ikka see jänkide 60 tunniste töönädala õnnistus ei kao meil kuhugi. Vara üles, hilja voodi, nõnda ... mis siis on meile tuppa toodud, küsiksin?
See viib mõtted jälle ühe prohvetini, Karl Marx nimi. Jah, kole asi oli see kommunismi ehitamine, aga Hiinas läheb asi ikkagi edasi ja Hiina on juba praegu I riik maailmas või kohe selleks saamas.
Hiinlased tellisidki Karl Marxi 200 sünniaastapäevaks sakslastele Marxi mälestussamba.
ja nii edasi ja edasi ilmaparandamise teemadel ...