aprill 21, 2020

Mozarti melanhoolne polonees



Jah, lugesite õieti: üks Wolfgang Amadeus, ristitud kui Franz Xaver,
kirjutas selle geniaalse poloneesi.
Mozartil oli kuus last, aga vaid kaks poega nendest elasid täiseani.
Karl Thomas Mozart oli vanem, sündinud aastal 1784. Ka tema tegeles muusikaga ja õppis isegi mõned aastad konservatooriumis, aga tema põhitegevuseks jäi Itaalia riigiametis osalemine.
Franz Xaver sündis mõni kuu enne Mozarti surma, 26.07.1791 ja Mozarti abikaasa Constanze soovil pidi just temast saama Mozarti mantlipärija. Edaspidi oligi tema "pärisnimeks" Wolfgang Amaedus jr.
Franz Xaver oli suurepärane pianist ja helilooja. Heliloojana ei saanud ta edeneda oma isa pärandi tõttu, aga ta ei olnud mingil määral "andetu" või mis veel sagedasemalt tema nime külge kleepunud - "keskpärane".
Ema Constanze abiga sai ta enesele suurepärased õpetajad, nende seas Antonio Salieri (!).
Salieri andis Mozart jr. -le igas suhtes väga kõrge hinnangu.
Üleüldse, kui juba Salierist on jutt, siis on tema näol tegemist 18-19 sajandivahetuse ühe väljapaistvama muusikuga ning ka muusikapedagoogiga! Salierilt sai õpetust ka Schubert.
Aga selle rumaluse ja laimu eemaldamisega selle suure inimese mälestuselt tuleb kõigil, kellele on tähtis heade inimeste hea nimi ka pärast nende lahkumist, sellega tuleks tegeleda. Kindlasti ei tahaks tulemuseks mingit ninnu-nännu elulugu, aga juba väga pealiskaudne Salieri eluga tutvumine (ma ei ole süüvinud detailidesse) tekitab nördimist - peab olema väga alatu, et sellist laimu tekitada. Ja peab olema väga tõsine põhjus! Võimalik, et me ei saa teada, aga üks on kindel - Salieri kujutamine sellisel hollivuudlikul viisil, nagu seda viimase ajani on tehtud, ei kannata mingit kriitikat. Alati müüb aga igasugune alatus paremini, kui tõde.
13 aastaselt, aastal 1805 andis Franz Xaver oma esimse kontserdi Viinis ja pälvis selle eest ka tunnustust.
Aga siis, juba 17 aastaselt, asus ta elama Lvov-i (Lemberg saksa k., Lviv nüüd ukraina k.)
ja hakkas seal andme muusikatunde. Miks selline impeeriumi äärealal asuv elukoht ??
Päriselt ta aga suurest muusikast kõrvale ei jäänud. 1819-1821
tegi ta turnee Euroopas (sai kokku oma tädi Nannerliga, jälle üks huvitav teema, ning ka uuesti emaga ...), kirjutas mitmeid helitöid, kuigi äärmiselt vähe.
Tal on kirjutatud 2 klaverikontserti ja veel mitmeid helitöid, k.a. variatsioon Diabelli teemale.
Nimelt Diabelli saatis tollastele Euroopa tuntumatuile heliloojatele ülesande kirjutada oma etteantud teemale variatsioone. Kõige vägevama variatsioonide komplektiga sai maha Beethoven (33 variatsiooni). Aga Wolfgang jr. kirjutas ka oma variatsiooni sellele teemale.
See polonees siin sisaldab korraga melanhooliat ning mingit erilist Mozarti sära ja samas kuidagi iseenesest räägib kõigest sellest, mida pidi tundma ühe kõige säravama muusikageeniuse poeg, kes pole mitte sugugi andest ilma jäetud, otse lausa vastupidi. Aga kõike, mida ta tegi või ka võinuks teha, kõike varjestab oma isa geniaalne vaim....