veebruar 09, 2020

Ta lõi nemad meheks ja naiseks




















Selle lihtsa Piiblist võetud avalduse peale, tehtud anno 2004 arvas Soome õigussüsteem vajaliku vaimuliku vaibale kutsuda:
http://rahvuslane.blogspot.com/2020/02/lisaks-kristlikule-poliitikule.html
Astrid Lindgreni vaimu võiks ka küsitlusele kutsuda, sest nimetatud kirjanik kunagi arvas hea olevat oma teostes neegritele vihjata
Sellist ajude vahele istumist ei kohanud NSVL aegadel. Võib-olla mingitel algusaegadel püüti       seda   teha, mina kasvasin üles ajal, kui nii kaugele jõudmist oleks isegi kõige veendunu kommunismijünger pidanud totruseks.
Valede mõtete eest vastutuse ajatuse dimensioon siiski oli kommunistidel olemas, see põhimõte on nendelt raudselt maha kraabitud. See aga on jälle maha kirjutatud Vanast Testamendist endast.
Seal aga oli kohut  mõistmas kõigekõrgem isiklikult ja inimestele sellist väge ja õigust ei ole iial antud.

4 Comments:

Blogger Rents said...

Hästi natuke kommenteerin teemast mööda, aga minu jaoks on see huvitav, kuidas me (sest mina teen raudselt seda sama, olen iseendale vahelegi jäänud sellega, lihtsalt minu raamat ei ole Piibel) tsiteerime pühakirja ainult oma seisukohtade toetamiseks. No et näiteks on okei tsiteerida pühakirja geivastaste seisukohtade väljendamiseks, aga pea keegi ei tsiteeri seda, kui laps on haigusesse suremas - sest no kui jumal on juba su lapsele mingi koleda haiguse andnud, mis on sul vinguda, jumal on kõikvõimas, küll ta ise vaatab, kas tahab parajasti seda ohvrit v mitte. Iga haiget last võiks ju vaadata nagu Aabrahami ja Iisaku lugu. Aga meie kristlased seda ei tee, vaid soovitavad arstile minna. Samas kui Jehoovatunnistajad näiteks keelduvadki vereülekannetest, teatud olukordades ka ravimitest jne.

veebruar 09, 2020 8:33 AM  
Blogger Sekeldaja said...

Tsiteerisin oma lingis selle vihiku pealkirja, mitte Piiblit.
Pildil aga on tõesti kujutatud kahte erineva sooga olendit, Aadamat ja Evat.

veebruar 09, 2020 11:48 AM  
Anonymous tavainimene said...

Ma sellele rahvuslase-blogile ei tahaks turvakaalutlustel klikkida, aga teema on iseenesest põnev. Saan aru, et jutt käib luterfundamentalistliku sihtasutuse tegevusest, täpsemalt parlamendisaadik Päivi Räsäse kirjutatud arvamusloost, kus ta nimetab homoseksuaalsust patuks ja arenguhälbeks. Ja nüüd on Soome riigiprokuratuur alustanud uurimist, tegemaks kindlaks, kas tegu võib olla viha õhutamisega. Ja ilmselt siis sama asjaga seoses on kutsutud tunnistusi andma ka eelnimetatud loo üllitanud eeleelnimetatud sihtasutuse juht.
Ma ei tea, minu meelest uurimise alustamise võrdsustamine vaibale kutsumisega vms peegeldab just nimelt meie sisemist nõukapärandit; vabas ühiskonnas kasvanud soomlase meelest võib uurimine vabalt lõppeda (ja ilmselt lõpebki) ka tõdemusega, et süüteokoosseis puudub.
Ja kui veel täiesti mittekristlikult õelutseda, siis -- kui Päivi Räsänen oleks ikka päris-päris tublilt piibellik kristlane, siis ta püsiks koguduses vait, kui mehed õpetavad :)

veebruar 10, 2020 3:27 PM  
Blogger Kaur said...

Rents mäh?
Olekski ju imelik, kui me otsiks tsitaate enda seisukohtade vastu?
(Ja pole mingit vahet, kas tsiteeritav autoriteet on Piibel, keskkooli-aegne kirjanduse õps või Perekool...)

Või sa mõtled "me" all kogu ühiskonda? Ja viitad sellele, et meie kui kogukond kasutame usulisi allikaid väga valikuliselt?

veebruar 10, 2020 5:18 PM  

Postita kommentaar

<< Home