juuni 16, 2011

Elu Koriyama linnas



Tokyo Shinbun, Ao Ideta 16.06.2011

Mis on juhtunud lastega Koriyamas praegu? Verejooks ninast, kõhulahtisus, energiapuudus.
Radiatsiooniefektid ei ole selged, ütleb arst.

12 juunil avas mittetulundusorganisatsioon „Sild Tsernobõli“ kliiniku Koriyama linnas, Fukushima prefektuuris, 50 kilomeetrit Fukushima tuumajaamast läänes.
50 oma laste tervise pärast muret tundvat perekonda tõid oma lapsed arstlikule läbivaatusele
39 aastane kahe lapse ema rääkis arstile, et tema 6 aastasel tütrel oli 3 nädalat aprillis iga päev ninaverejooks. Ühel nädalal oli verejooks eriti ohter mõlemast ninasõõrmest. Ema väitis, et nende arst arvas põhjuseks olevat õietolmuallergia. 2 aastasel pojal olid verejooksud aprillist maini.
Ühingu "Sild Tsernobõli" kliiniku arst Yurika Hashimoto ütles emale, et on raske kindlaks teha, kas verejooks on põhjustatud radiatsioonist, aga nad peaksid tegema vereproovi, et mõõta valgete vereliblede arvu, see on oluline, et olelksid olemas andmed.
Perekond ise evakueerus ajutiselt Koryama linnast Saitama Prefektuuri pärast 11 märtsi maavärinat, aga tuli tagasi Koryamasse märtsi lõpuks.
Ema arvas, et umbes 10 % algklasside õpilastest on Koryamast lahkund. Iga kool otsustab Koryamas, kas õpilased joovad kohalikku piima, mida kool jagab ja mis võib kontsentreerida radioaktiivseid aineid.
Tema tütre koolis otsustavad vanemad, kas piima juua või mitte. Aga ema arvas, et tütar võiks koos teiste lastega piima juua, sest tütar ei tahtnud olla teistest lastest eraldatud. Üks isa, kelle laps oli 4 kuune, oli nii mures, et ta ei lubanud tütart välja, kuigi lapsel ei olnud ühtegi haigusnähtu seni ilmnenud. Ta ütles, et ta ei tea, kuidas ennast kaitsta.
Ma (reporter) mõõtsin madala põõsa kohal radiatsiooni ja sain 2.33 mikrosievertit tunnis. Kui mõõteseadet tõsta kõrgemale, langes radiatsioon 1 mikrosieverti peale. Kõige kõrgem õhu radiatsioonitase, mis Koriyama linnas mõõdeti, oli 8.26 mikrosievertit tunnis, 15 märtsil.
Mai keskpaigast alates on see olnud umbes 1.3 mikrosievertit tunnis.
Kui te elate sellises kohas, kus radiatsioonitase on 1.3 mikrosievertit tunnis, saab aastaseks radiatsioonitasemeks 11 millisievertit. (see on ainult väline radiatsioonitase).
Üks 40 aastane ema 6 aastase pojaga oli väga ärritunud ning ütles: „Arstid, uurijad, kõik ütlevad erinevaid asju. Ma ei mõista, mille alusel määratakse evakuatsioonipiirkondi. Näiteks Iitatemura.
Nad lasid külaelanikel olla kõrge radiatsiooni käes terve kuu, ja siis kui õhu radiatsioonitase alanes, käskisid kõigil evakueeruda. Me ei saa usaldada oma valitsust, me ei saa usaldada Fukushima prefektuuri valitsust. Nende pere sai just valmis uue elamu ning ta ei ole kindel, kuidas nad saaksid hakkama majanduslikult, kui nad lahkuvad Koriyamast.
Kas nad on kunagi võimelised tagasi tulema. Mis maksab lahkumine, selle psühholoogiline mõju lapsele? See ema ei suuda otsustada, mida tuleks teha.