november 14, 2011

Uued rõõmusõnumid - mingit ohtu ei olegi



Siin on toodud pilt ahvi kopsust, rikastatud PU-239-ga (mis on 270 korda ohutum, kui PU 238)

Hurraa! Ka jänkide elu ei sisalda enam peaegu mingit ohtu, nii nagu NL-s kogu aeg oligi.

http://www.floridatoday.com/article/20111113/NEWS02/311130027/NASA-Launch-accident-poses-little-danger

Just hiljuti jooksis läib uudis, et üks NASA inimkonda õnnistavamaid missioone, nimelt Cassini missioon, mille eesmärk oli Saturni ja tema kaaslasi uurida, läkitati 1997 aastal teele 72 naelase plutooniumivaruga. See ei olnud tavaline PU 239, millega praegu reaktorikütust rikastatakse ja mis Fukushimas reaktor 3-s taeva poole lendas. See oli Pu 238, mille poolestusaeg on 270 korda lühem ja järelikult kopsus emiteerib alfa osakesi 270 korda rohkem.

Seda sodi on juba kosmoses laiali paiskunud 60ndatel, ainult 1 kg. seda sodi lendas ühe satelliidi laialipaiskumisel vastu taevast ja settis atsmosfääri ....
Sellestki piisab, et arvata, et kopsuvähkide arv põhjapoolkeral kasvas kõvasti.
Aga siis lõpetas NASA satelliitide varustamise plutooniumiga ära, minnes üle päikesepatareide peale (mingi kummaline ehmatus!?), aga hakkas selle asemel Marsi ja muude kaugemate asjade uurimiseks ikka edasi Pu-d kasutama (esimene ehmatus läks üle). Ikka seda mürgisemat, Pu 238 versiooni.
Cassiniga läks õnneks, jõudis oma mürgiannusega Saturnile ja uurib seal ühte kui teist edasi.
Aga keegi ei tea veel, mis juhtub 25 novembril NASA uue Marsi missiooniga, kus Pu - 238 on ainult 10 naela jagu, s.t. 5 kilo umbes.
Venelaste missioon, vist ilma Pu õnnistuseta, see läks aia taha ja ei ole ühendust saadud, kukub niisama maale ja põleb ära (ja keegi ei tea, mis sodi välja paiskub).
NASA ise arvab asja kohta parandamatu optimismi hooletusega - juhtub mis juhtub, õnnetuse tõenäosus ainult 1:420-le see ongi.
Jätate te ära hambaröntgeni? (aga millegipärast ei küsita, kas ma jätan ära laste lõbureisi lennukiga sarnase tn. allakukkumise korral)
Ei jäta, nii ei jäeta ära ka seda väikest teaduslikku missiooni, kui läheb õnneks on kõik õnnelikud, kui ei lähe, läheb loojakarja ehk miljon uut vähikandidaati pisut varem, kui muidu ette määratud, aga on teaduse himel ohvritest iial kahju olnud, eriti siis, kui tegemist on radioaktiivsusega!!
Praegu võib veel kirjutada petitsiooni ja allkirja anda ka, eelkõige aga rõõmsalt naerda nende üle, kes annavad, allpool toon selle lingi ka ära.
Mõelge, kui teil parajasti ei ole hambaröntgenit plaanis, nende võimaluste peale. Ja mõelge kui imeline, imeline on teadus. Kohe nii imeline on surra alfa osakesi kiirgava osakese peale oma kopsus, nii imeline.
Pildil: Shimpansi kopsu see koht, kus "kuum" PU 239 osakene istub. Muuseas, Pu 238 kiirgab välja oma räpast sodi 270 korda suurema sagedusega, nii on tema tekitatud hävitustöö kopsus suurem.
Ja ärge lootkegi, et valitsused või laborid seda määrama hakkavad - alfa kiirgureid keskkonnas määrata on väga keeruline, mitte määrata aga äärmiselt lihtne, sest alfa osakesed neelduvad väga lühikese vahemaa tagant. Ja ärge lootke ka, et teie oma geiger mülleri loenduriga sellega hakkama saate, sest gammat see sodi ei kiirga.
See asjaolu kindlasti teeb plutooniumi kasutamise eriti mugavaks ja ohutuks.

Karl Grossmannil on sellest asjast oma arvamus:
ja siin saab naerda petitsiooni peale, mis NASA-le, Obamale ja kõigile teistele kindlasti hirmu naha vahele ajab:

1 Comments:

Anonymous ego said...

Siit jätkub lugemist küll nüüd kohe kauemaks:).

november 21, 2011 11:05 PM  

Postita kommentaar

<< Home