august 25, 2014

Laiskuse apoloogia_I












Kes iganes tahab hakata koodinikerdamisega tegelema, peab oskama põhjendada seda, miks asjad ei lähe nii, nagu tahaksid. Nii ka mina. Üks tekst peaks olema valmis kirjutatud ülemusele, teine võimalikule kliendile, kellega ka suhtled ja kolmas iseendale.
Praeguses õndsal ajal ei oma kaks esimest teksti väärtust, nii et peaks selgeks tegema, MIKS ei valminud TTT_II versioon lubatud ajaks, s.t. pühapäevaks, kl. 23.59 Eesti aja järgi??
Ma arvan, et põhiliselt seetõttu, et valisin vale strateegia. Tahtsin TTT kirjutada ümber nii, et veenda lugejat - absoluutselt kõik elemendid, v.a. <body>, on võimalik jooksu pealt tekitada teie HTML leheküljes
. Kõik toimis kuni hetkeni, mil tahtsin hakata tekitatud elemente siduma sündmustepühiselt käitatavate funktsioonidega.
Ja siis selgus, et onclick "sündmuste haldur" ei taha käivituda. Miks ta seda ei tee, jääb selgitada lähipäevil, aga et jõuda järgmiseks pühapäevaks kl. 23:59 mingi suhteliselt õpetliku TTT_II versioonini, peaksin valima praeguseks strateegia, kus ma ei tekita kõike käigult, vaid vähendan kanvaade arvu 1-ni, mis oleks arvutigraafikas normaalne ja lisaksin nupud ja viled, mis parandaksid programmi loogikat. Kui sündmuste haldurite kohta saab selguse majja, siis panen selle onclick sündmuse (s.t. klõpsitakse kanvaal) JavaScripti põhiselt püsti, võimalik, et elementide tekitamise toon ka siiski sisse, ainult et ilma kohese sidusmisega sündmustega (näiteks ei ole päris alguses vaja kogu infot kuvada, seda võib ka peita, ehk ka vajadusel tekitada).
Hakatuseks aga panen homme õhtuks püsti harjutusväljaku - silmas pidades nii potentsiaalset JavaScript õppijat, kellel kõik uus kui iseennast - päris mugav on oma blogist väljumata mõnda koodijuppi kohe testida, nii et ei pea ronima Firebug-i, lisaks saaks harjutusväljakul mõne eeltöö kohe ära teha - näiteks kanvaa elementide programmeerimisel.
Lisaapoloogiaid, mis muuseas on ka tõesed:
Käisime P kalal, poeg püüdis 9 viidikat lisaks kalalaagris püütud 20 kalale ja abikaasa 3,

s.h. ESIMESE kala üleüldse, mis osutus särjeks. Tõnis teab, kas oli roosärg või see teist tüüpi särg.
Mina piirdusin filosoofeerimisega. Mahajäetud nutikas W8 föön oleks ehk suutnud vähendada mahajäämust TTT-ga.
Teiseks lugesin laupäeva õhtal läbi Tanel Tammeti mõned antud viited (otsige tema sissejuhatusest infotehennoloogiasse lõpust need üles. Peaks kuhugi (peale harjutuste lisama sujuvalt täieneva lingipuru, kuid ainult testitud linkidena. Mida ise pole lugenud, seda põhimõtteliselt ei soovita. Ärge lisage spämmi Internetti, viidates kräpile, mida ise poole lugenud, aga mõni autoriteet tungivalt soovitab.)
Näited: "Tao of Programming".
Paul Grahami mõne jutu - näiteks miks mõned häkkerid on kõvemad kui teised ja kuidas selliseid ära tunda, kuidas teha startup firmat ja edukas olla.
Douglas Crockfordi jutte ka tasub tõsiselt võtta.
Aga kujutlega nüüd situatsiooni - E. hommikuks peab toimima laoarvestuse uusversioon ja ma vastan nõudlikule pearaamatupidajale, et lugesin nädalavahetusel "Tao of Programming...". Et kirjutage paar päeva kasumiteenimist või vähemalt selle arvestamist korstnasse ja ilmselt mõni päev hiljem peaks pearaamat tegema mõne öötunni lisaks...
s.t. elukutse üheks hädaks, mis meenub 10 aasta tagusest ajast, on 24 tunnised progemise tsüklid ja sellega peab arvetama. See ei ole ainult isiklik kogemus - ka Paul Grahami jpt... juttudes ja igapäevaelu vaatlustest selgub, et uusversiooni tekitamine ei ole meelakkumine.
btw. veel on olemas natuke uniseks jäänud foorum pinu.ee. Kui asi väga kirveks läheb, võib mõne suure murega sinna pöörduda, seal paistab olevat professionaale, kes ka vastavad ja teavad, mida vastavad...