jaanuar 04, 2014

Perutava hobuse aastast



Kui astrolooge ustuda, siis tulevat üsna peru hobuse aasta ja see perutamine algas minu jaoks peale juba siis, kui Mao aasta pole veel lõppedagi jõudnud. 
 Elame aga endiselt kristlikus kalendri järgi ja seetõttu soovin juba ette ära kena perutamist selle sinise (jah, selgub, et ka sinihobuseid on olemas!) hobu seljas. 
Algab see alles 31 jaanuaril! Mulle lubatakse igatahes tundeelus Ameerika mägesid.... (Kaalud). Nojah. 

 Mööduva Mao aasta kahtlemata tähelepanuväärseim sündmus oli NSA nuhkimise ulatuse lekkimine ja maailma uimane, kuid siiski veidigi ärkav reaktsioon sellele. 

Näiteks on praegu kirjutanud vähemalt 250 teadlast alla soovile nuhkimist vähendada. 

 Tahaks loota, et see sinine peru hobune suudaks midagi ära teha meie täieliku kiibistumise ja nüristumise vastu. 
Mu varasematest kirjutistest Interneti kohta kumab sageli läbi mingit sorti optimismi meie tehnoloogiate suhtes. 
Vähemalt ei ole nad minu lemmiktehnoloogiat – Internetti pääsenud õõnestama või ei suuda seda teha, sest müütilised häkkerid üle kogu maailma suudavad seda mängeldes tõrjuda ....nii ma arvasin. 

See kõik oli muidugi ilus unistus, soovmõtlemine. 
Peame enesele tegema selgeks ehmatava tõe – tehnoloogia on inimestele vahest isegi hullem vaenlane, kui jõhker sund piitsa või vangilaagri abil. 

 20. sajandist alates ei ole inimkonnale tulnud juurde mitte ühtegi tehnoloogiat, mis meid oleks kuigivõrd aidanud meie orjuse vastu. Orjus on süvenenud kõigist vabadusekõnedest hoolimata igal tasandil. 
Nüüd on nad siis suutnud mehhaniseerida ja tõeluseks teha KGB märja unenäo – kõik post, kõik info, kõik mõttevälgatused kontrolli alla. 
Kõigepealt lasti notsukesed ettepuistatud õlgede abil puuri sisse ja siis .... puur kinni. 
Mind ei rõõmusta teada NSA kvantarvuteist, ei rõõmusta. Võite ka (peavoolu kohaselt uuesti ) kuunduda või marsinduda, ENESE eest ei pääse keegi. Inimkonna ENESETEADVUSE madal tase on loonud olukorra, kus meie eesotsas on psühhopaadid ja nende terror. 
Nagu illustratsiooniks näeme Põhja Koreas inimesi ka istuvat mingi elektroonika taga ja ikkagi vaevleb seal pool rahvast kusagil vangilaagris ja kes midagi valesti teeb, see tulistatakse kiiresti surnuks. 
Jõhkraim Tshingis Khaani despotism ühendub suurepäraselt tehnoloogiaga, mitte mingi tehnoime ei tee inimest teiseks kui ta on. 

Ehk see siiski vaikselt mädandab ja muudab – nüüdseks peab olema väga, väga puudeline inimene, kui see sind ja sinu eneseteadvust ei häiri. 
Kuid neid puudelisi jagub ja tuleb vist protsentuaalselt juurdegi. Totu Kuul lollide saare mehhanism toimib paremini kui mistahes GULAG-id. 

Aga ometi toimeb samadel võrgusõlmedel, kus jälgimisvõrgustik, selts inimesi, keda me võime kutsuda vaimlejateks. Näiteks Semir Osmanagich kaevab välja Bosnia püramiide. Tahaksin sinna jõuda juba sellel hobuse aastal ise asju üle vaatama. Lihtsalt internetipiltidest ja tekstidest ei piisa. 

Kõik see viitab õnneks sellele, et despootidele ja hälvikutele ei leia lihtsalt piisavalt käsilasi, selle kõik võib võtta linti ja robotite abil toimikutesse jagada, aga toime tulla 7 miljardiga, kui nad kõik võtaksid ette ja hakkaksid natukenegi mõtlema, lülitaksid teleka välja, kaoksid Internetist ja näguderaamatust metsa või mõne vana raamatu taha, taastaksid inimeseks olemise võlu, kõik see kukuks neil ikkagi kolinal kokku. 

Üheks kollapsi kiirendajaks, aga ka võimalik, et hävitavasse kuristikku tõukajaks on meie keskkonna häirivalt kiiresti halvenev seisunud. 
Kuid saab loota, et kriis toob hädas esiplaanile inimkonna säilinud terve mõistuse riismed. 
Vahepeal kogutud karma tuleb aga läbi elada. Keskkond on seisus, mistõttu minu järelpõlv ei saa eeldada omale paremat tervist või suuremat õnne, kui meil oli. Meil oli tervis ja vahest mitte nii hästi toimiv meditsiin. Neil on juba saasta täis keskkond, mitmeid põlvkondi ja järjest täiustuv ja rohkem parasiitseks muutuv meditsiin, sest ka see on SUUR ÄRI. 

Nendest asjadest aga ei ole pääsu. Kui ei oska omale etteotsa panna inimesi, kes käituksid tervemõistuslike peremeestena, on tulemuseks paratamatult ülimalt ohtlik kriis. 

 Selle kriisi lähtealused aga kindlasti on vaimset laadi.