november 22, 2005

Inimesed, olge valvsad













Lood Viini metsadest jätkuvad. Austria Ungari kafkaimpeeriumid toodavad ikka ja jälle sedasama, mida nad kogu aeg on tootnud: absurdi.

Ajaloolase vangistamine tema vaadete pärast ei jäta mingit kahtlust: 80-ndad ongi tagasi. N e v e r a g a i n …. a g a i n a g a i n a g a i n. See ei ole lihtsalt enam arusaamatus ega väärinterpretatsioon, see on lihtne ja selge tõde, et midagi uut selle päikese all tegelikult ei ole. Korporatiivse Stratose elanikud on avastanud, et mõnele õnnestus natukene avada meile võlur Ozi poolt pähekamandatud roheliste võluprillide lukke kasvõi ajalooürikute põhjalikuma uurimise hinnaga.

Juhtusin just laupäeval raamatukogus käima. Seal antakse mahakantud teoseid laiale rahvale kasutamiseks. Üks teos käsitles Tsehhoslovakkia sündmusi. Seal nõukogude sõdurid aitasid tsehhidel vilja koristada ja üks tsehh uuris mõtlikul ilmel kuhugi plangule kritseldatud haakristi. Haakristid kritseldamise komme 1968-ndal aastal sellelt maalt puhastati kiiresti ja efektiivselt. Tsehhid on tänini internatsionaalse abi eest üdini tänulikud.

Austerlased oskavad ajaloost õppust võtta ja ei lase isegi kahtluse varjul tekkida selles osas, et tehakse kõik ja enamgi veel, et internatsionaalset abi sellele maale ja ka Saksamaale enam ei õuele toodama ei tuldaks: nad valvavad oma maad hoolikamalt, kui seda suudaks teha üksi internatsionalist. Isegi nii hoolikalt, et üritavad luku ja trellide taha toppida iga sinna juhtuvat milleski kahtlevat turisti. Just nii: kahtlevat.

Arvata võib, et ega Eestigi selle kafkaimpeeriumi liikmena milleski alla jääda ei kavatse. Paha haisu on tunda juba ammu ammu. Prelüüd poisikeste kinninabimise näol, kes plangule kritseldavad, on juba esitlemisel ja tormilised ja kestvad kiiduavaldused ei jäta kahtlust, et tõeline arendus ei jää tulemata.

Aga meie kultuuripõllu suurimaks probleemiks ei ole veel labajalavalsiks vinduvad viini valsid, vaid ikka K ja muidugi nüüd ka KT, kelle õnneks kuulutus, mis lubas head kohta kultuurapõllu harimisel, unustas, et esitada tuleks KÕRGharidust tõendav dokument. Peeti vajalikuks vaid haridust tõendav dokumenti esitada.

Väikes samm KT-le, suur samm Eesti kultuurile. Aed väärib oma kärnereid. Kusagil köögis pirtsutavad mõned vanema põlve ei saba ega sarve juttu ajavad nn. „intelligendid” küll kulmu. Aga uus täht on tõusmas nagu tellitud: KT on saanud juba võrdlusi nii oma onu Viidinguga kui Tuglasegagi, kes küll vist ühiseid geene herr Tarandiga ei omavat. Mida meie noorel Vesipruulil veel puudu on, on tema kirjatööd, kuid küllap needki lõpuks sulepeast välja imetud saavad, kui kurjad pensionärid, keskerakondlased ja haukuvad koerad seda loomingulist palangut ei riku. Õnne kultuuriõu puhtaks pühkida siina kogunenud kopitusest ei tohi ometi käest lasta!

Heihoo!