august 06, 2010

Südametunnistuse vabadusest





Kahju, et eestlastel ei ole austust teise inimese valikute vastu. See torkab silmad peast välja näiteks siis, kui mõni tuntud inimene parteisse astub, aga küllap võiks see juhtuda ka näiteks usu valikul, mine sa tea, naisegi valik ei jäta naabri Pearusid ükskõikseks.

Nii siis on Trubetsky parteivalik päeva suurimaid uudiseid ja sõimuvalinguid sajab kui oavarrest. Piinlik on, see on inimeste põhiseaduslik õigus ja vabadus valida parteid ja kui seda sellise psühhoterrori abil üritatakse ahistada, peab vaba ühiskonna pooldaja midagi ette võtma, olgu tema isiklikud poliitilised vaated millised tahes.

Siin ei ole küsimus selles, mis partei valida, kui partei on legaalne ja Eestis registreeritud, muideks suurpartei. Siin legaalselt saab ainult nii öelda - pidage oma mokk maas teise inimese valikute osas, sest selleks on igal inimesel seaduslik õigus.

Kui tegemist oleks muidugi kuritegeliku organisatsiooniga, mingi erilise salaühinguga, oleks teine lugu, kuid just selliste sammude suhtes ollakse meil üllatavalt tolerantne.

Kritiseerida teise inimese valikuid võib, aga seda peab oskama teha viisakalt ja teist inimest solvamata ja alandamata. Seda aga Eestis ei osata, matside ja orjade ühiskond on siin. See muuseas torkab silmad peast välja ka liikluses toimetades, iga teine või kolmas moolok peab oma auasjaks kui sa käitud korralikult ja sõidada piirkiirusega 50 km/h liikudes linnas sust kuidagi mööda askeldada. Sa ei lähe teise inimesele järjekorras küünarnukiga ribidesse togima, ei lähe, nii palju veel kasvatust on. Niipea kui aga rooli istutakse, muudutakse sõna otseses mõttes debiilikuks.

Sama kehtib ka anonüümse kommenteerimisruumi kohta, mis kahjuks on läbikukkumine igas mõttes. Tahad nime ja ID -d, ei ole neid ütlejaid ja arvajaid kusagil pool. Ei taha, algab sõim ja kraaklemine. Paradoskaalsel kombel just EPL, kes seda ID asja juurutas, oli nimega peaegu kõik korras, sest need 10 - 20 inimest, kes seal õiendamas käisid, olid hästi teada. Siis oli vaja kõigile neile külge kirjutada, k.a. mina, kes ka võiks EPL-le olla päris hästi teada inimene, ma pole oma ID -d kunagi varjanud, äkki "tundmatu kasutaja". Aga olgu kuidas on, praeguseks on sõnavabadus vajunud sõimu ja ärplemise sohu ja sealt teda nii kergesti enam välja ei saa, selleks peab olema toimunud muutused hariduses, aga see võtab aastakümneid.

Kui nüüd Trubetsky valikuid kommenteerida, siis võib see olla peaegu sundkäik. Tegelikult oli valus ja skandaalne vaadata, mis toimus Roheliste Erakonnaga ja seda auku poliitikas on väga raske lappida. Lootsin rohelistest enamat, lootsin koguni, et kunagi võin selle partei liikmelisust taotlema hakata. Kui nüüd endale mingit väljundit poliitikas tahtma hakata, ei jäägi palju muud üle, kui sots demmid või KE, kui vasakpoolne juhtud olema. Ka sotsdemmidel on mitmeid probleeme, ma ei poolda parteid, mis armastab TASEREID eestisse sisse smugeldada ja näiteks propageerib mingit alkolauskontrolli randadel, selle asemel, et inimesi ujuma õpetada. Ka muid veidrusi on selle parteigi juures märgata.

See ei tähenda aga seda, et ma läheks ja sõimleks kommentaariumis selle peale, kas kodanik K astus parteisse A või astus parteisse B. Kui viisakas vormis kriitikat teha ei oska, olea parem vait, jääb sinust parem mulje. Praegune mulje keskmisest eestlasest on hale. Haledad mölakad, kes viisakat kõnepruuki peaaegu ei oska kasutada või peavad seda endale lausa alandavaks.

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Kui ma ka põhimõtteliselt nõustun, et sõim ei ole ilus ja inimesel on valikuvabadus, ma ironiseeriksin; vabadus s***a sisse astuda, sest just seda see keskhäda paraku on. Ei põhimõtteid, ei aateid ei midagi, peale piiritu võimujanu.Seega, pidada lugu (enne pidasin), kes sellise s***a sisse vabatahtlikult astub ma ei saa.

Mis vasakpoolsusse puutub, siis see on mõrtsukideoloogia, mille rakendamisest ei ole sündinud alates Prantsuse rev. muud kui verejõed ja laibamäed.Muidugi istub see noortele intellektuaalidele, kes veits idealistlikud ja keelduvad ka ajalookogemusest õppimast.

Ole hoitud!

Veiko Rämmel

august 06, 2010 9:56 PM  
Blogger Toivo Ellakvere said...

"lootsin koguni, et kunagi võin selle partei liikmelisust taotlema hakata."

ma usun et võid ikka, kunagi.

august 07, 2010 9:59 PM  

Postita kommentaar

<< Home