november 09, 2008

Amabo Obama



See omapärane palindroom tähendab ladina keeles:
(hakkan) armastama Obamat / Ma armastan Obamat.
Kuigi tulem oli kergesti ennustatav juba enne kampaania lõppu, lõi Barack Obama võitjaks tulek vähemalt siin Eestis ja võib-olla ka mujal veidi õhku puhtamaks. Ma ei ole väga suur optimist, kuid väikest viisi muutusi võiks see maailmas genereerida küll. Kasvõi Eestis on nüüd teatud seltskonnal vaja veidi kohaneda oludega. Nii on üks väike ja oluline plusspunkt sellegi tõdemine, et meie "konservatiivne-rahvuslik" tiib peab mõnda aega halva mängu juures tegema head nägu. Enam ei käibi mustvalge ultraliberaalne ideoloogia, vähemasti nii hästi enam ei käibi ja siit mured: Obama ei ole ikka meie mees.
Mõnele lausa viirastuvad spenglerlikud noodid selles tsivilisatsiooni hävinemise protsessis. Bush, see oli Ok, tsivlisatsiooni kaitsja ja arendaja, Obama aga suure allakäiguspiraali kujukas jätke. Juba nende nootide pärast rahvuslikes ja isamaalistes peades on natukene puhtam ja parem tunne.
Natukene kurb ka, sest kogu mõtlemise rakenduspunkt on meie niinimetatud poliitilises mõtlemises praktiliselt puudu, juba pikemat aega. Seetõttu ei ole seda ka ühestki aspektist võimalik analüüsida.

Aga Obama lugu saab selgemaks alles mõne aja möödudes. Seetõttu piirdund vaid selle ülaltoodud palindroomiga, mis ka juba valimiskampaaniaski mõningast rakendust leidnud.
(Mulle enesele tuli see pähe mistkitpärast juhuslikult ja alles seejärel andis otsing, et see mõttetu lausung tegelikult omab mõtet.)
Kahju, et Obama ühte väga põletavat asja ja häbiplekki Ameerika ajaloos vist ei kavatse muuta - teha kindlaks, kes olid nende tornide kokkuvarisemise taga.

Ühtlasi mainin tagasihoidlikult, hiljuti sai täis 3 aastat blogimist. Selline noore lapse aeg, mil võiks juba ütelda - ma oskan rääkida. Kuid kardan, et see oleks liiga suur jultumus.
Ärge siis minust ka veel tüdige, esialgu blogin tasapisi edasi nende teemade rütmis, mis tunduvad põletavad.

1 Comments:

Blogger Tiiu said...

Ei tüdi , see pole lihtsalt võimalik, kui vaatad alt üles.

:-)

november 11, 2008 9:28 PM  

Postita kommentaar

<< Home