september 04, 2006

Ma samba püstitin




















Ma samba püstitin
mis pole tehtud käega ....

See Aleksander Sergejevitsch Pushkini luuletusest võetud fraas on saanud iga eestlase kinnismõtteks. Ka Andrusele. Rõõmustagem ja hõisakem siis üheskoos, kallid hõimuvelled - sedapuhku hakatakse pronkspuusliku ausammast ehitamaÕPETAJATELE. Sellise väärtmõtte esitles Andrus esialgu siis veel selle pushkinlikus, mittemateriaalises vormis uue koolimaja avamisel ning miks ka mitte!Ülemaks kui hõbevara, kallimaks kui kullakoormad tuleb SAMMAS tunnistada ja selle kõige juures riigieelarve hõbe ja kuldvara jääb ilusti alles, ei jagata missioonitundeliste vahele asjatult laiali, tüli tekitama ja kadedust kiskuma.Sellise väärtustuse peale ei ole vist küll enam kuidagi paslik palka juurde küsida, eks?Kui kõht on hele, muremõtted peas, lapsed lollid, siis armas vana pedagoog,võta tee ette Ansipi samba poole, tõenäoliselt meie suurvormide skulptor Kangro kaunilt kujundatud õpetaja Lauri hiidskulptuuri poole, kes näiteks Palamusel mõne kõrge künka peal tulevastele viioldajatele viiulit õpetab (miks ei võiks selline monumentaaltaies olla Palamusel?).Mõtiskle hardalt oma väärtuse üle eesti ühiskonnas nüüd ja praegu ja ka saja aasta pärast tulevalas ning kui sa juhtud olema noorem kui 45, siis sammu tasa, aga kindlalt sellest sambariigist minema, kus lollide laiutustel ei paista vist küll iialgi lõppu tulevat. Sinna, kus sambaid vähem, aga palka rohkem, sinna, kus ka naistele (kes peaasjalikult lastekarjatamise rasket tööde teevad) ka võrdset palka makstakse,sinna, kus jutumullitamise asemel soolisest võrdõiguslikusest tegelikult ka osatakse enda eest seista.Rahvarada selliste sambapuuslike juurde rohtub peagi, olgu nad rukotvornõe või nerukotvornõje. Viimaseid mäletatakse kohati enamgi, kuigi selliste puuslike püstitajad meelsasti tahaksid, et kunagised sohiteod ununeksid.

1 Comments:

Blogger Ingrid said...

Arutled huvitavalt.
Ka mina lasksin peast läb kõik kirjanditeemad ja oma mõtteis tegin valitud teemade kohta kondikavadki.
Mingil juhul ei valiks ma "Oksa saagimise" teemat.
Hariduse, kunsti, eesti rahvusriigi ja väärtusteemad jääksid ka kõrvale. Ilmselt olen selles vanuses, kus mõtete sõelumine käib muude põhimõtete järgi.
Minu sõelale jäid "Meie suurim ja hiilgavaim meistritöö on õigesti elatud elu", aga selle lahtiseletamisega jääksin ma jänni.
Seega oleksin valinud teema
"Kirjutatud ja kirjutamata seadustest". Siia mahuvad kõik eluvaldkonnad: inimestevahelised suhted, eetika, esteetika, rahvused ja rahvusriigid.

Mis aga kirjandite hindamisse puutub, siis sain ma lugeda arhiivis üht oma kolmelist kirjandit. Seal oli 3,5 kirjaviga.
Sisu kohta kirjalikke kommentaare polnud. Need arutati läbi ilmselt suuliselt.
Üldiselt arvan aga, et kirjandi sisu hindamine on erinevatel ajastutel erinev, sõltumata sinu muutumatutest seisukohtadest ja maailmavaatest.

aprill 15, 2007 5:26 PM  

Postita kommentaar

<< Home