veebruar 09, 2006

Meedia ja võim





















http://fotokonn.blogspot.com/2006/02/noam-chomsky-meedia-ja-vim-propaganda.html järgi on Taaniel Raudsepp oma meeskonnaga maha saanud tänuväärt teoga ja tõlkinud Chomskyt eesti keelde.
Kuna mul just oli plaanis teha lähinädalatel Walter Lippmanni „Public Opinion” refereeringut, ei ole paremat võimalust, kui tema ühe oponendi, Chomsky teost kuulutada ja kui Taaniel sõnast kinni peab, seda ka lugeda. Oleksin seda ehk nii ehk nii teinud kasvõi raamatukogu kaudu mõne aja möödudes. Üldiselt ma ei reklaami asju, lihtsalt ühel hetkel võib see muutuda halvaks harjumuseks, kuid ülaltoodud raamatuga lihtsalt peab tutvuma!

Omapoolse soovitusena ma pakuks välja Taanielile võtta ette ja tõlkida ära ka nimetatud kurikuulus Lippmanni raamat. Ei tahaks küll teha ennatlikke järeldusi, kui „Public Opinion” on kirjutatud harvaesineva selgusega ning vähemalt praeguses maailmapildis vastab täpselt sellele, kuidas toimib meedia ja kuidas toimib demokraatia miraazh. Mul on mõned ideejupid, kuidas ehk võiks masinavärgi nimega demokraatia vähemalt osaliselt käima saada, kuid see võib osutuda hilistunuks – enne on võim juba ulatatud kandikul imperaatorile (faktiliselt juba on) ning jääb ära oodata Uue Rooma mandumine, enne kui inimkonnale mingeid paremaid võimalusi saab pakkuda.

Kuid lähemalt Lippmannist juba ülalpool, hilisemate võimalike oponentide, incl. Chomsky refereeringutega.